Stå upp för er, tjejer!

Nu startar komikerklubben för kvinnor

Från vänster: Yvonne Skattberg, Susanna Eklund, Minal Nygårds, Anna-Lena Brundin, Ann Westin, Ami Hallberg, Zeid Andersson.
RELATIONER

Nu ska de roliga brudarna fram ur kulissen.

Nu startar VIKK – som inte är en halstablett och inte står för Valhänt Imiterade KarlaKarlar utan betyder Victoria KomediKlubb och är den första ståuppklubben som lanserar flickstrecket.

VIKKtiga TyngdVIKKtare gör publiken DubbelVIKKt. VIKK – ett ord att skämta om. Precis som föregångarna inom svensk standup: SUCK och STOCK, men de var mest fulla av roliga killar. En och annan tjej har varit med där, men inte på långt när lika många. Ändå tycks ämnet kvinnor och humor vara evigt. Helst som en irriterande fråga: kan kvinnor vara lika roliga? Som om någon skulle komma på idén att fråga om män kan vara lika roliga.

”Killar gillar inte roliga tjejer”

- Det är ont om roliga tjejer, brukar också vara en standardursäkt på TV:s humorprogram när man ska förklara varför det jämt är tre män och en kvinna i panelerna.

- Killar säger att de gillar roliga tjejer, men det är lögn, de gillar tjejer som skrattar åt deras skämt, sa å andra sidan komikern och författaren Kajsa Ingemarsson i en intervju nyligen.

Det var roligt. Sånt skrattar kvinnor åt. Det gör även de sju ståuppkomikerna bakom Sveriges, kanske världens enda, ståuppscen där kvinnor är första könet.

VIKK har premiär nu på onsdag på anrika restaurang ”Vickan” i Stockholm. På premiärkvällen kommer, förutom de sju - Minal Nygårds, Ami Hallberg, Zeid Andersson, Ann Westin, Susanna Eklund, Yvonne Skattberg och veteranen Anna-Lena Brundin - också Anna Blomberg (”Kåta Gun” i ” Kvarteret Skatan”) och komikern Lasse Karlsson (manliga komiker är absolut inte bannlysta). Resten av onsdagskvällarna under hösten kan man se bland andra Fredrik Lindström, Lena Frisk och Özz Nujen på VIKK:s scen. Plus hemliga gäster då och då.

Ny våg

Nu är det inte så att de här sju standupkomikerna är överens om det mesta för att de skulle vara just kvinnor. Att svensk standup kommer i en ny våg är de däremot väldigt ense om, och att det är fler kvinnor i andra vågen än i första, men att kvinnorna ändå kan behöva en extra puff för att våga och stå emot motgångar.

- Här m å s t e man komma tillbaka en gång till om man gör bort sig, säger Anna-Lena Brundin.

Förmodligen är standupscenen det mest mansdominerade som finns, alla kategorier. Det är troligen mer ovanligt att vara kvinna och standupkomiker än både kombinationen direktör-kvinna och regissör-kvinna.

- Ändå är det ju lite tjatigt att alltid bli beskriven som kvinnlig komiker, säger Ami Hallberg. Man får ibland en sån ”påa”: Och nu kommer en KVINNA?

- Som om man skulle ut och föda barn på scenen, säger Ann Westin.

Alla skrattar så att de nästan trillar av stolarna.

”Könet spelar roll”

- När jag är ute och åker i landet är det fortfarande så att folk mest känner till Ulla Skoog och Babben Larsson, men Ulla Skoog hade väl slutat med standup när jag började, menar Ann Westin.

- Jag tror att de som är yngre nu tycker att det är kul att det kommer yngre komiker också, för att de har samma referensramar, säger Minal Nygårds.

- Men det är ju så att vi bedöms på ett annat sätt för att vi är kvinnor. Könet spelar roll, precis som andra markörer som klass och etnicitet, säger Yvonne Skattberg. Vår världsbild ser annorlunda ut än manliga komikers. Om Ann går ut och pratar om sin vikt är det ett kvinnligt problem, ett kvinnligt ämne, men om en manlig komiker pratar om sin vikt då är det allmängiltigt.

- Jag kan också märka att när det är lika många kvinnliga ståuppare som manliga en kväll då tycker många att oj, vad mycket kvinnor det är.

- Fast ibland pekas även det manliga ut som specifikt, säger Susanna Eklund. Vi säger ju till exempel att vissa ämnen är grabbiga. Som att vara singel och ha bögskräck. Vi kvinnliga komiker är inte rädda för folk med läppstift på samma sätt (allmänt skratt).

”Lite ”wow” när en tjej gör bort sig”

- Det kan vara en tillgång att vara kvinna och komiker också, eftersom det ligger i hela samhället att det inte ska vara så, resonerar Ami Hallberg. Kvinnor ska inte vara roliga, utan kvinnor ska vara snygga eller jätteduktiga. Det är lite ”wow” bara i det att en tjej vågar göra bort sig och vara pinsam och inte duktig alls.

Fast ofta känns det tvärtom, det håller alla med om. Det känns - eller det ä r - så att en kvinna ska vara dubbelt så rolig, trippel så rolig som en man för att alls få vara med. Kvinnliga komiker skiljer sig heller inte från kvinnor inom andra områden när det gäller att vara självkritiska.

- Det är därför vi har startat klubben, säger Zeid Andersson. Om en tjej går upp och är ny bedöms hon i vanliga fall hårdare och snabbare än en kille, men inte här. Här vill vi skapa en scen som är mer tillåtande, framför allt för tjejer.

”Ofta utanför”

- Ibland kan man känna att killarna vänder ryggen till en och bara pratar med varandra, säger Minal Nygårds. Jag tror att det sker mest omedvetet, men det är så. Man är ofta lite utanför som tjej.

- Sen är det det här när man sätter ihop en humorfestival, säger Yvonne Skattberg. Det har jag varit med om. Då tar man en arg snubbe och en tjock liten en, och en bonnig och en färgad, en handikappad och en kvinna. Det är vår ambition att slippa den uppdelningen, eller vad säger ni?

Och så garvar alla igen.

- Jag får ofta höra påståendet att det finns så få kvinnliga komiker i Sverige, säger Ann Westin. Så är det inte alls. Det finns massor, och nu tänker vi visa det.

De sju damerna i VIKK är

Åsa Mattsson ([email protected])