Fruar mår sämre än singelkvinnor

De löper 30 procent större risk för smärta

1 av 2 | Foto: SCANPIX
LIKA ONT Äktenskap skyddar mot sjukdom, men bara för män. Kvinnor får lika ont i alla fall.
RELATIONER

Gifta kvinnor drar nitlotten.

De löper 30 procent större risk för smärta än singelkvinnor.

- Det går emot alla

tidigare teorier om att äktenskap skyddar mot sjukdom, säger Chris Bingefors, en av av dem som gjort studien.

Att vara gift eller sambo har i klassisk socialmedicin länge varit ett välkänt skydd mot sjukdom. Men det tycks bara gälla männen.

- Kanske har man glömt bort att studera kvinnorna. Vår studie visar att kvinnor rapporterar mer smärta, säger Chris Bingefors, medicine doktor och lektor vid Uppsala universitet, som tillsammans med professor Dag Isacson studerat hur 4 500 invånare i åldern 20-65 mår i fråga om smärta, andra sjukdomar och livskvalitet.

Hälften har haft ont

Enkäten gällde smärta i huvud, axlar, armar, ben och rygg och resultaten publiceras i European Journal of Pain:

50 procent av kvinnorna uppgav att hon haft ont någonstans i kroppen de senaste två veckorna. Bland männen hade 38 procent känt smärta.

- Att kvinnor har mer smärta generellt har både biologiska och sociala faktorer. Migrän och huvudvärk till exempel har en stark hormonfaktor och kvinnor återfinns ofta i vårdyrken som ger förslitningsskador i axlar och nacke, säger Chris Bingefors.

"Anmärkningsvärt"

Risken att drabbas av smärta var 32 procent lägre för en ensamstående kvinna jämfört med en gift kvinna och 14 procent lägre hos frånskilda eller änkor.

- Detta är anmärkningsvärt och kan inte förklaras av enbart biologiska faktorer.

Förutom äktenskap har även universitetsutbildning tidigare ansetts vara en skyddsfaktor mot sjukdom. Och för männen i Uppsalastudien stämde det bra - män med universitetsutbildning hade hälften så stor risk att drabbas av smärta. Kvinnorna hade lika ont oavsett utbildning.

Britt Peruzzi

ARTIKELN HANDLAR OM