Här är ditt liv, svenske man

25 000 svar om vad vi vill vara - och vad vi tror kvinnor vill ha

1 av 2 | Foto: MAGNUS TORLE
En riktig karl. En av fyra män under 40 år ser skådespelaren och hårdingen Mikael Persbrandt som sin främsta förebild.
RELATIONER

Unga svenska mäns främsta förebild är machomannen Mikael Persbrandt.

Drömkvinnan är präktiga tv-kocken Tina Nordström.

Traditionellt så det förslår, när männen själva får välja.

När Aftonbladet frågade sina manliga internetläsare vem deras förebild är valde mer än var fjärde man under 40 år Mikael Persbrandt.

- Det är töntar som svarat. Om man tycker att en man ska vara hård är man själv en tönt, inte en man, säger ståuppkomikern Özz Nûjen.

Nästan lika många har svarat att deras drömkvinna är tv-kocken Tina Nordström. Özz Nûjens dom:

"Hon ska stå i köket"

- Tjejen ska vara snygg och stå i köket och säga jättegott, tydligen. Tina kanske har en jättebra personlighet privat och är en driven affärskvinna, men bilden av henne är den snälla tjejen bakom spisen som ler.

Dessutom beskriver sig de flesta unga svenska män som egotypen som satsar på att förverkliga sig själv, enligt undersökningen på aftonbladet.se.

Samtidigt skulle nästan 30 procent vilja vara mjukismannen som stannar hemma med barnen och delar på hushållssysslorna. Nästan 60 procent tror att det är en sån man kvinnorna vill ha.

- Den svenske mannen är lite förvirrad. Man ska vara en bra älskare, en bra kompis, hitta g-punkten på sin kvinna och samtidigt hitta sin egen, säger Özz Nûjen.

Att mansrollen håller på att förändras är de flesta överens om. I en ny bok gör sportjournalisten Stephan Mendel-Enk skillnad mellan män och manlighet.

"Manlighet en pr-kupp"

- Manlighet är en ideologi eller pr-kupp om hur man bör vara, säger han.

När han arbetade med reportage om fotbollshuliganer insåg han att han kände igen deras idéer från andra manliga gemenskaper som kompisgänget och arbetsplatsen. Ideal som att stå pall, förakta svaghet, vara lojal mot gruppen och att göra en stenhård uppdelning mellan privat och offentligt var exakt desamma.

- Våld, förtryck av kvinnor, det som är problemen med män, kommer ur den här ideologin som manligheten är, säger Stephan Mendel-Enk.

Bilden av att svenska män skulle vara mest jämställda i världen gör honom förbannad.

- De lagar vi har är till hundra procent framkämpade av kvinnor och motarbetade av män, säger Stephan Mendel-Enk.

Männens förebild

Männens drömkvinna

Läs också:

Läs fler artiklar i serien:

Vi ska ha tvättbrädemage, hämta barnen på dagis och Gudrun Schyman vill extrabeskatta oss. Den svenske mannen och manligheten är allt mer ifrågasatta. Under en vecka med start i dag kommer män att skriva om hur det är att vara man på Aftonbladets debattsida. Själv osäker i din mansroll, grabben? Du är inte ensam. Närmare hälften av de över 25 000 män som deltagit i aftonbladet.se:s stora undersökning tycker att det är svårt att vara man.

Tobias Brandel

ARTIKELN HANDLAR OM