”Jag sålde mina ägg och blev sjuk”

I USA lockas unga kvinnor att sälja sina ägg till barnlösa par för stora summor pengar — ofta utan attinformeras om riskerna. Svenska Julia Derek pluggade på college och tyckte att hon hittat världens bästa extraknäck. Men donationerna gjorde henne så sjuk att hon ville ta sitt liv.

1 av 3
RELATIONER

Julia kan inte sluta läsa annonsen i Washington Post. ”Äggdonator sökes. Infertilt par letar efter lång (minst 173 cm), atletisk, grönögd, brunett mellan 18–30 år. Företrädesvis från norra eller östra Europa. Diskretion krävs och ges. Kompensation: 25?000 kronor.” Och längst ner ett telefonnummer.

Julia lägger ifrån sig tidningen och stirrar förvånat framför sig. Betyder det här vad hon tror att det betyder? Att det finns kvinnor som inte kan få egna barn som är beredda att betala pengar för att få en annan kvinnas ägg?

–?25?000 kronor för ett par ägg! Jag tyckte att jag hittat världen bästa extraknäck, säger Julia Derek, 33, som skrivit boken ”Confessions of a serial egg donor”.

I boken berättar hon om hur hon för att tjäna pengar blir seriedonator och under flera år livnär sig på sin nyfunna sysselsättning.

– Jag donerade så många gånger och blev så fullpumpad med hormoner att jag till slut blev deprimerad och flera gånger planerade att ta mitt liv, säger Julia som inte längre tycker att pengar för ägg är något bra sätt att försörja sig på.

Tjugofyra år gammal flyttar Julia från Göteborg till Washington DC för att plugga journalistik. Äventyrlig som hon är har hon anmält sig till en utbildning hon egentligen inte har råd med. Hon har heller inget arbetstillstånd.

– Jag var säker på att det skulle fixa sig. Jag hade precis gått en aerobicinstruktörsutbildning och planerade att betala min utbildning genom att leda klasser eftersom jag hört att gymmen inte brydde sig om ifall man hade arbetstillstånd eller inte.

Vad hon inte hade räknat med var att de ville ha erfarna instruktörer. Efter tre månader utan jobb i det nya landet stod det klart för Julia att antingen hittade hon ett sätt att tjäna pengar på, eller så var det flyget hem till Sverige som gällde. Donatorannonsen hittade hon av en slump när hon letade igenom tidningen efter ett servitrisjobb.

Annonsen var lockande. Det enda som bekymrade henne var om hon skulle känna ansvar för barnen hon hjälpte till att sätta till världen.

– Jag kom fram till att allt jag gav av mig var bara en cell, ungefär som att ge ett hårstrå. Sen skulle cellen växa och bli ett barn. Men jag skulle inte vara den riktiga mamman. Jag tycker att man kan jämföra det med par som adopterar barn. De blir ju barnets känslomässiga föräldrar, säger Julia som vet att flera av hennes ägg resulterat i lyckade graviditeter och barn.

Möjligheten finns att de en dag knackar på hennes dörr

eftersom Julia valt att inte donera anonymt.

– Det skulle vara fel mot barnen. Kanske är det inte lika enkelt som jag föreställer mig det om det väl händer, men just nu känner jag inte att jag går runt och saknar mina barn eller något sånt, säger Julia, som träffade paret som satt in annonsen i Washington Post, men eftersom hon var för olik kvinnan blev det ingen donation.

Turligt nog visade det sig att Julias skola begått ett fel vid inskrivningen och som kompensation fick hon tillbaka en del av terminsavgiften och hon kunde stanna kvar i USA.

Det var inte förrän ett år senare när Julia flyttat till Los Angeles, och på nytt stod utan pengar, som hon gjorde slag i saken och sökte upp en donationsklinik. Hon fick genomgå medicinska tester, fylla i ett fyrtiosidigt formulär med frågor om hennes hälsa, personlighet och familj och träffa en psykolog. Men viktigast av allt var självporträttet och skolbetyget hon lämnade.

– Folk vill ha donatorer som är snygga och smarta. Det finns sidor på nätet där modeller och studenter på USA:?s toppskolor auktionerar ut sina ägg.

Julias utseende föll amerikanarna i smaken och på två månader hade kliniken hittat ett barnlöst par som ville ha Julias ägg. Hon fick en snabbkurs i att stimulera sina äggstockar genom att injicera sig själv med hormoner. Sedan blev hon hemskickad med en påse kanyler och preparat för att börja den flera veckor långa behandlingen. Snart var hennes lår fulla av nålstick och svullna blåmärken. Men det var inte sprutorna eller operationen när äggen togs ut som var värst, det jobbigaste kom efteråt.

– Mina äggstockar svällde upp och jag samlade på mig en massa vätska och såg gravid ut. I flera veckor hade jag problem att andas eftersom vätskan pressade mot lungorna och jag hade svårt att såväl ligga ner som röra mig, säger Julia, som efter sin första donation lovade sig själv att aldrig göra om det.

Men ett par månader senare när minnet bleknat, hyran skulle betalas, bilen repareras och pengarna var slut så blev frestelsen för stor när Julias kontakt på kliniken ringde igen. Till hennes stora lättnad gick den andra donationen lättare. Nästa gick också bra, och nästa, och nästa. Julia hade blivit en seriedonator.

Humörsvängningar och klimakterieliknande symptom orsakade av hormonerna är vanliga biverkningar hos äggdonatorer. Vissa svarar även så starkt på dem att de får överstimulerade äggstockar. Vid extrema fall måste personen läggas in på sjukhus och bli tappad på vätska.

– Överstimulering kan orsaka spräckta äggstockar. Andra

biverkningar som kopplats till äggdonation är stroke, depressioner, njurproblem och inre blödningar, säger Julia Derek och påpekar att ingen vet vad de långsiktiga effekterna är.

I USA sätter klinikerna upp egna riktlinjer för hur många donationer en kvinna får göra. Intresseorganisationen the American Society of Reproductive Medicine rekommenderar dock max sex donationer. Men det är inte alltid riktlinjerna följs. Julia börj­ade må dåligt efter sin nionde donation.

– När jag tog upp det med min äggmäklare, som vid det här laget slutat på kliniken och öppnat egen förmedling, slog hon bort det och menade att jag kände mig deppig på grund av att jag inte visste vad jag ville med mitt liv i övrigt – inte för att jag fick hormonbehandlingar för att producera upp till 40 ägg per cykel. (Normalt lossnar ett.)

– Under åren hade hon blivit min vän. Jag litade på henne. Nu kan jag se att hon bara ville tjäna pengar på min kropp och inte brydde sig om hur jag mådde.

Efter sin tolfte donation, under en fyraårsperiod, blev Julia så sjuk att hon tvingades sluta. Från att vara deppig blev hon svårt deprimerad, sängliggande och självmordsbenägen. Hennes äggmäklare skyllde ifrån sig och Julia fick själv söka hjälp.

– Läkaren sa att alla injektioner gett mig svåra hormonrubbningar och gav mig antidepressiva mediciner.

Sex månader tog det för Julia att komma ut ur depressionen.

– I dag har jag ibland väldigt svår PMS, det hade jag inte innan men det kan lika gärna bero på att jag blivit äldre. Men jag är orolig för att jag inte kan bli gravid längre. Det säger sig ju självt att det finns en stor risk att någonting kan gå fel när man håller på att manipulera med äggstockarna, säger Julia som själv aldrig skulle kunna tänka sig att använda sig av en äggdonator.

– Det finns så många föräldralösa barn som man kan adoptera. Jag skulle aldrig vilja ha på mitt ansvar att en kvinna kanske ångrar sig för resten av livet eller riskerar sin hälsa för att donera ägg till mig, säger Julia.

Av pengarna som Julia tjänade, totalt cirka 400 000 kronor, har hon ingenting kvar.

– Jag blev lat och uppskattade inte pengarna. Jag gjorde slut på dem eftersom jag visste att jag kunde tjäna mer om jag ville, säger Julia som aldrig donerade sina ägg av välvilja.

– Jag skulle ljuga om jag sa att jag gjorde det för att hjälpa barnlösa par. Alla, utom de få som gör det för att hjälpa en släkting eller nära vän, gör det för pengarna. I USA är det rik medel- och överklass som köper äggen och fattiga som säljer dem.

Även om hon förstår pars längtan efter barn tycker hon att handeln med ägg borde förbjudas.

– Många tjejer är inte mogna att ta ett noga övervägt beslut när de är arton eller tjugotvå år gamla och det är pengar inblandade.

Till svenska tjejer som pluggar i USA och har ont om pengar har hon bara en sak att säga:

– Gör det inte. Pengarna är lockande, men ta ett jobb

istället. Det kommer du att må bättre av längre fram i livet.

Äggdonation i USA

Äggdonation i Sverige

Julia Derek

Robert Andersson ([email protected])