Experter sågar nya sexlagen

Domare utgår från att kvinnor gillar hårt sex

Foto: peter knopp
Två av de åtalade männen i samband med rättegången i Tumba-målet.
RELATIONER

Nya sexbrottsslagen ska fälla fler våldtäktsmän.

Men den kommer inte göra någon skillnad, hävdar experter.

– Åklagare och domare utgår ofta från att kvinnor gillar hårt sex, säger Christian Diesen, professor i processrätt.

Josefin Grände på kvinno­jouren.

I dag börjar den nya tuffare lagen om sexualbrott gälla. Då kommer sexuellt utnyttjande när offret är väldigt full eller på annat sätt hjälplös att räknas som våldtäkt.

Men trots att straffet för våldtäkt är högre än för sexuellt utnyttjande blir det ingen större förändring i verkligheten. Det visar en rundringning som Aftonbladet har gjort.

Många brister återstår

– Kanske kommer fler kvinnor polisanmäla trots att de var berusade. Men för att få fler fällande domar måste man jobba med fördomar och attityder, säger Josefin Grände på kvinnojouren Team för våldtagna.

Brister som lagen inte kommer åt:

När ord står mot ord är det mannen som polis och åklagare tror på. Det kan räcka med att han nekar i ett förhör.

Enligt lagen ska kvinnans tidigare liv inte påverka hur hon behandlas. I verkligheten är en kvinna som är prostituerad eller har psykiska problem ofta chanslös.

Kvinnor som är chockade och mår dåligt förväntas vara pådrivande själva. Annars är risken stor att utredningen ”glöms bort” och med tiden läggs ner.

Skador som kvinnor får i underlivet räknas ofta inte som bevis.

”Porr i rättssystemet”

Christian Diesen, professor i processrätt, tycker att det är bra att nya lagen tydligare markerar mot sex­övergrepp på en hjälplös person. Men han menar samtidigt att det inte självklart förändrar hur poliser, åklagare och domare resonerar.

– På senare år har porrens verklighetsuppfattning alltmer smugit sig in i rättssystemet. Jag har själv hört åklagare säga att kvinnan kan ha gillat hårt sex, säger Diesen.

Så hade domen blivit i dag

Tumba 2003: Fyra män utnyttjade berusad kvinna

I det uppmärksammade Tumbamålet åtalades fyra män för att ha utnyttjat en berusad kvinna sexuellt under flera timmar. Med den nya lagen hade männen åtalats för våldtäkt?–?men sannolikt friats ändå.

Stockholm 2001: Redlös kvinna blev sexutnyttjad

Den unga kvinnan var på sitt stamställe vid Kungsträdgården. Sent på natten såg dörrvakterna hur en man släpade ut henne redlöst berusad till en parkbänk?–?och där genomförde ett samlag.

Utredningen blev nerlagd eftersom mannen nekade, men togs upp igen igen efter en granskning av överåklagaren.

Rissne 2000: 14-årig flicka överfölls av sju pojkar

En 14-årig flicka gruppöverfölls i ett garage i Rissne norr om Stockholm. Flickan hade själv druckit sig berusad. Sju tonårspojkar åtalades för grovt sexuellt utnyttjande. Fyra av pojkarna friades vid rättegångarna. Övriga fick lindriga straff på grund av sin låga ålder.

Här är den nya sexualbrottslagen – punkt för punkt

Katarina Sternudd

ARTIKELN HANDLAR OM