Tjejkompisar butikers drömkunder

Kvinnor shoppar mest tillsammans

RELATIONER

Den skarpaste shoppingkombination som finns är två väninnor som shoppar tillsammans. Det sällskapet är ute längst och gör av med mest pengar.

En man i shoppingen blir mest en bromskloss.

När två kvinnor är ute och handlar tillsammans är de i genomsnitt ute i 3 timmar och 18 minuter och gör av med drygt 700 kronor vardera.

Det visar en brittisk undersökning som kreditkortsföretaget Morgan Stanley låtit göra.

– Det handlar om stöd och uppmuntran. Vi vill inte bara höra att färgen passar, vi vill ha någon som säger 'jo, det där är precis rätt sak för dig'", säger Tamsin Addison, pyskolog som forskar inom marknadsföring, till tidningen Daily Mail.

Tar en kvinna med sig sin mamma är hon ute ungefär lika länge som med väninnan, men hon gör av med mindre pengar, cirka 550 kronor. Lika mycket gör hon av med om hon handlar på egen hand, men då går det betydligt snabbare, två timmar och en kvart.

Snabb shopping med partnern

Bilden av mannen som mest sitter på en stol och väntar på att frun ska handla klart är inte helt igenom en myt. Visserligen gör kvinnan av med ungefär 550 kronor när hon har sin partner med sig, men hon klarar av shoppingrundan på 2 timmar och 33 minuter. Att som medföljande man säga att det kvinnan provar är snyggt, bara för att få komma ut ur affären funkar inte heller. En partners smakråd väger inte lika tungt som en väninnas just eftersom kvinnan misstänker att hennes partner bara håller med för att han är uttråkad, säger Tamsin Addison.

Stanley Morgans undersökning säger ingenting om under vilka förhållanden män shoppar bäst.

Anna Andersson