Därför älskar de farliga män

Om kvinnorna som dras till kriminella

RELATIONER

Kända svenska brottslingar får varje år tusentals

beundrarbrev.

De kommer från kvinnor som dras till kriminella

män.

Aftonbladet kartlägger den livsfarliga kärleken.

Foto: Hasse Sjögren
Farlig förbindelse 21-åringen som föll för sexförbrytaren Dariusz Ledzion har flera SM-medaljer och har varit med i juniorlandslaget i friidrott.

De träffades på en rättspsykiatrisk klinik i Växjö. Han var intagen, hon praktikant.

Den 21-åriga kvinnan – som tidigare var framgångsrik friidrottare i juniorlandslaget tillsammans med Carolina Klüft – blev djupt förälskad i sexförbrytaren Dariusz Ledzion, 33.

Han har kallat sig själv ”en Dr Jekyll och Mr Hyde”. Kvinnan såg enbart den charmiga och kärleksfulla sidan. Den andra, som går att läsa om i torra domstolsprotokoll, valde hon att blunda för. Där beskrivs hur Dariusz Ledzion bland annat har våldtagit en 15-årig flicka under pistolhot i december 1996 och sexmördat 28-åriga Anna-Karin Stenberg i januari 1997.

Den 21 mars i år hjälper den 21-åriga kvinnan Dariusz Ledzion att fly. Dagen efter grips de i centrala Göteborg efter att en polisbil prejat dem av vägen.

I förhör berättar kvinnan att hon inte förstod att det handlade om en rymning. Hon trodde att de skulle på en biltur som godkänts av kliniken. Först när Dariusz Ledzion hotade henne med en pistol insåg hon allvaret.

Börjar med brev

Den 21-åriga kvinnan är långt ifrån ensam om att bli förälskad i en kriminell man. Att ostraffade unga kvinnor fascineras av omskrivna brottslingar är en gammal företeelse.

Oftast börjar kontakten med brevväxling.

– Generellt kan man säga att ju mer omskriven mannen är, desto fler brev får han. Daniel Maiorana blev väldigt populär efter rymningen i somras som gjorde att han var på löpsedlarna, säger Kenneth Gustafsson, biträdande anstaltschef på Kumlafängelset.

Enligt Sven Å Christianson, professor i psykologi, är prognosen för den här typen av förhållanden mycket negativ.

– Handlar det om en personlighetsstörd man så är han mästare på att dupera folk. Han kan hitta kvinnor att utnyttja på samma sätt som han hittar sina offer, säger Sven Å Christianson.

Att bota en sådan störning med kärlek är i princip omöjligt.

– Då måste det vara långa relationer där kvinnan lyckas stå emot många prövningar samtidigt som mannen får vård. Annars råkar kvinnorna bara illa ut. Titta bara på Svartenbrandts eller Juha Valjakkalas kvinnor, säger Sven Å Christianson.

”Inte sunda kontakter”

Men långt ifrån alla kriminella svarar på beundrarbreven. Till Kronobergshäktet i Stockholm kommer en strid ström av brev från unga kvinnor. Ibland till och med nakenbilder.

– Många intagna tycker att det är obehagligt att bli uppvaktade på det sättet. De tycker att det är sjukt. Min erfarenhet är att sådana här kontakter inte är sunda. Många av dem som skriver verkar ha psykiska problem, säger häkteschef Lars-Åke Pettersson.

Psykiatern Ulf Åsgård, som jobbade på häktet under 15 år, är av en annan åsikt. Hans erfarenhet är att kvinnorna som tar kontakt ”påfallande ofta är relativt välutbildade”.

– De verkar söka efter en stark man som kan skapa trygghet i deras liv, säger Ulf Åsgård.

Han berättar också att beundrarbreven ibland kan ge oväntade effekter:

– När jag jobbade på häktet fanns en intagen som regelbundet fick brev av en kvinna – och det kunde man känna på lukten. Hon hade nämligen sprutat parfym på breven, vilket spred sig i hela korridoren.

Tre typer av kvinnor dras till kriminella

Enligt Sven Å Christianson, professor i psykologi, kan de kvinnor som söker kontakt med kriminella män delas in i tre kategorier.

Andreas Utterström ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM