”Han var inte alls så som det skrevs i tidningarna”

Maria, 25, fick barn med morddömde Andreas Axelsson

RELATIONER

Maria, 25, tog kontakt med Malexandermördaren Andreas Axelsson.

De blev förälskade och har i dag en tvåårig son tillsammans.

– Andreas är snäll och omtänksam. Jag har aldrig varit intresserad av de brott han begått, säger Maria.

Foto: Mats Strand
"Jag brydde mig inte om vad han var dömd för" Maria, 25, tog kontakt med Malexandermördaren Andreas Axelsson (infälld). De blev förälskade och fick en son. Men förhållandet sprack och Maria började skriva till Tony Olsson, även han dömd för Malexandermorden.

I januari 2001 började Maria skriva brev till Andreas Axelsson, 34. Han är dömd till livstids fängelse för polismorden Malexander 1999. Maria var nyfiken på vem han var och ville veta mer än det som medierna berättade.

– Jag brydde mig inte så mycket om det han var dömd för. Det intresserade mig inte, berättar Maria.

Hon är liten och späd och gör ett blygt intryck. Blicken fäster hon gärna i händerna som hela tiden skruvar på armbandsuret. Hon talar långsamt och tyst och berättar om brevväxlingen och telefonsamtalen – de som ledde vidare till att hon och Andreas Axelsson i oktober 2001 träffades för första gången

– Genom breven hade jag fått uppfattningen att han var lugn och snäll. Och det var han i verkligheten också. Därför började jag hälsa på honom två gånger i veckan. Vi pratade också i telefon varje dag.

Även om miljön i Hallanstaltens besökslägenhet var allt annat än romantisk blev Maria och Andreas Axelsson förälskade.

– Jag tyckte att han såg bra ut, var snäll och genuint omtänksam. Han var långt ifrån den person som jag läst om i tidningarna.

Paret gifte sig

De inledde ett förhållande och började prata om att skaffa barn tillsammans. Eftersom Andreas Axelsson är dömd till livstids fängelse är det oklart när han släpps ut. Det innebar att han riskerade att missa hela barnets uppväxt.

– Vi diskuterade det där ganska mycket. Men vår längtan efter att skaffa barn tog överhanden.

I oktober 2002 gifte de sig och för drygt två år sedan föddes sonen Viktor. Andreas Axelsson fick inte permission för att vara med vid förlossningen, utan Maria fick klara det på egen hand.

– Efter några dagar på BB åkte vi till Hall. Det var väldigt speciellt. Jag hade Viktor i en bärsele och Andreas var väldigt glad över att bli pappa. De fick en fin kontakt redan från början, far och son.

Ett halvår efter födseln blev förhållandet allt sämre. De ständiga resorna till Hall kändes jobbiga, paret bråkade ofta och Maria tyckte det var tråkigt att ständigt försvara sin man inför andra.

– Vi gled ifrån varandra och skilde oss i slutet av förra året. Vi var inte ense om skilsmässan. Jag drev på, men Andreas accepterade och förstod. Men vi skildes som vänner.

”Jag var nyfiken”

Ungefär samtidigt började Maria skriva brev till Tony Olsson – en av Andreas Axelssons kumpaner från morden i Malexander.

Varför Maria valde att ta det steget har hon i dag svårt att förklara.

– Jag var nyfiken på Tony, men aldrig kär i honom. Vi började brevväxla och jag upplevde att vi förstod varandra på något sätt. Vi har båda haft det svårt som barn.

Maria berättade till en början inte att hon var Andreas Axelssons ex-fru. Men efter några månader skrev hon det i ett av breven. Tony Olsson valde då att bryta kontakten.

– Det gjorde mig väldigt besviken. Jag trodde att Tony var min vän.

Vad som sedan hände finns det två versioner av. Enligt polis och åklagare försökte Maria vid ett tillfälle förgifta och vid ett annat bränna upp sin son.

Ett av de bevis som åklagaren la fram vid rättegången är ett brev med bifogat foto där Maria rispat sonens ögon. Hon har också skrivit att han snart ska dö eftersom han står i vägen för hennes kärlek till Tony Olsson.

”Jag är oskyldig”

Maria menar att brevet är skrivet i affekt och inte ska tolkas bokstavligt. Hon förnekar att hon förgiftat sonen och tror att han fått i sig medicinen på egen hand av misstag. Eldsvådan, som inträffade på ett behandlingshem, var en impulshandling för att hon kände sig orättvist behandlad.

– Jag är oskyldig och skulle aldrig skada min son, säger Maria bestämt.

Stockholms tingsrätt dömde henne i slutet av mars till två och ett halvt års fängelse. Men Maria och hennes advokat ska överklaga.

– Jag hoppas att jag får skyddstillsyn och kan leva tillsammans med min son. Nu har jag suttit här i häktet i två månader utan att träffa honom. Jag tänker på honom hela tiden.

Nu är du dömd för brott och omskriven i Aftonbladet. Hur skulle du reagera om en ung man skrev brev till dig på samma sätt som du gjorde till Andreas Axelsson och Tony Olsson?

– Jag är inte intresserad av sådant. Nu försöker jag bara se framåt och lägga det som hänt bakom mig.

Fotnot: Maria och Viktor heter egentligen något annat.

Andra kvinnor som älskat farliga män

Marita Routalammi, 38.

Kvinna, 36.

Kvinna, 45.

Kvinna, 18.

Hannah Graaf, 26.

Först gisslan – sedan kär i sin kinappare

Gisslan kan känna sympati för sina kidnappare.

Till och med bli förälskade.

Foto: AP
Patty Hearst.

Andreas Utterström (sondag@aftonbladet.se)