– Tjejerna får inte glömmas bort

Teleteknikern Helen Isaksson accepterar inte ”byxtilläggen”

RELATIONER

Teletekniker är ett av de yrken som har högst "byxtillägg" för män.

Det accepterar inte Helen Isaksson, 41, nätreparatör i Dalarna.

– Tjejerna får inte glömmas bort när de är föräldralediga, säger hon.

Helen Isaksson har tagit igen det hon förlorade när hon var hemma med dottern Marielle, 9.

Som fackligt aktiv inom SEKO har Helen Isaksson kämpat för att föräldralediga inte ska stoppas i malpåse när den lokala lönepotten fördelas.

På kort sikt kanske det blir mer pengar över till övriga anställda i förhandlingarna. Men på längre sikt förlorar alla på att kvinnorna hamnar efter, enligt Helen Isaksson:

"Göra något drastiskt"

– Till slut måste man ändå göra något drastiskt för att höja tjejernas löner, och ta från de andra i gruppen. Dessutom beräknas ju föräldrapengen på det man tjänar.

I Dalarna har företaget hon arbetar på 120 teletekniker, bara fyra är kvinnor. Även i resten av telebranschen är männen i klar majoritet.

– Jag kan tänka mig att det är ren okunskap som gör att männen glömmer bort dem som är föräldralediga, säger Helen Isaksson.

Männen tjänar bäst

Själv har hon tagit igen det hon förlorade när hon var hemma med Marielle, 9. Med en månadslön på 19450 kronor ligger hon lönemässigt mitt i sin arbetsgrupp. Även hennes kvinnliga kollegor på företaget ligger bra till.

Men de som tjänar bäst är fortfarande män.

– Arbetsgivaren vill ha en lönespridning och har sina hjärtebarn som det satsas på. Och de hjärtebarnen är alltid män, säger Helen Isaksson.

Läs mer

Katarina Sternudd