Helle kliver in i gubbgänget

Hon blev s-ledare - med stil och smart pr

RELATIONER

Hon kallas för ”Gucci-Helle” och marknadsförs som en sexsymbol.

Helle Thorning-Schmidt, 38, ska rädda de danska socialdemokraterna.

I går valdes hon till ny partiledare.

Foto: ANDRÉ DE LOISTED
FIRADE MED BAJER Med en öl, vad annars, firade nyutnämnda partiledaren för danska socialdemokraterna. Helle Thorning-Schmidt fick 53 procent av rösterna när partimedlemmarna röstade via internet.

Partiledarfrågan löstes efter en unik omröstning på internet, som blev en formidabel succé. Hela 88 procent av medlemmarna valde att rösta.

Helle Thorning-Schmidt, 38, fick 53 procent av de cirka 54000 medlemmarnas röster och vann valet mot konkurrenten Frank Jensen. Tvåbarnsmamman är socialdemokraternas första kvinnliga partiledare.

Landets sexigaste

– Socialdemokratin är tillbaka, sa Thorning-Schmidt i sitt segertal.

Hon har gjort en kometkarriär inom dansk politik. Thorning-Schmidt blev ledamot i folketinget först efter valet i februari.

I personvalskampanjen till folketinget fokuserade hon hårt på sitt utseende-bland annat genom stylade bilder på vykort som efterliknande omslag till modetidningar.

Hon hamnar ofta högt på listorna när danskarna röstar fram landets sexigaste kvinnor och kallas för ”Gucci-Helle” eftersom hon alltid syns med dyra Gucciväskor.

Två döttrar

Thorning-Schmidt var tidigare EU-parlamentariker. Hon är gift med Stephen Kinnock, son till tidigare labourledaren Neil Kinnock. Tillsammans har paret två döttrar.

Nu inleds det omfattande förnyelsearbetet efter februaris katastrofala valnederlag.

– Partiet säger i dag farväl till att vara toppstyrt och betongaktigt, säger Helle Thorning-Schmidt.

Att hon fått medlemmarnas förtroende är en revansch mot kritikerna som avfärdat henne som en högerorienterad överklasskvinna.

– Jag känner inte igen mig i den bilden. Jag växte upp med en ensamstående mor och engagerade mig i politiken för att kämpa för de svagaste i samhället, säger hon till Ekstra Bladet.

Danmarks nya s-ledare bryter mansdominansen i Europa

Niklas Bodell