”Jag ligger gärna och ser lite sexig ut i en Guccireklam”

Mini Andén om modellbranschen, framtidsdrömmar – och varför hon tycker att Naomi Campbell är läskig

RELATIONER

Hon kallas för Mini – men är en av världens största modeller. Just nu leder hon programmet ”Top model” i TV3.

För Aftonbladet berättar hon om ätstörningarna i modellbranschen, när hon blev överfallen i Paris och varför hon tycker att Naomi Campbell är läskig.

Foto: Pontus Höök
Supermodell Mini Andén är en framgångsrik modell för modehusen Gucci, Louis Vitton, Donna Karan, Boss och Cloé. Hon har även haft en filmroll i ”Oceans twelve”.

Hur skulle du reagera om du såg dig själv på en gigantisk reklamaffisch stor som en husvägg på Times Square i New York? Hjärtflimmer och svettningar kanske, men för svenska Mini Andén är det vardagsmat.

– Det är kul om bilden är fin. Jag ligger gärna och ser lite sexig ut i en Guccireklam. Men den som är uppe nu för Liz Claiborn tycker jag inte är så kul, jag ser tantig ut, säger Mini Andén, 26. I flera år har hon kunnat titulera sig själv supermodell (även om hon själv har svårt att greppa det) med kampanjer för Louis Vitton, Gucci, Donna Karan, Boss och Chloe på meritlistan.

Upptäcktes av sin lärare

Just nu syns hon även i rutan som programledare för TV3:s ”Top model Sverige”. Mini heter egentligen Susanna, sitt smeknamn fick hon för att hon var så liten som bebis. I tredje klass kickade tillväxthormonerna i gång ordentligt och hon blev upptäckt som modell – av sin egen lågstadielärare.

– Hennes dotter jobbade på ett reklambolag som letade barnmodeller och min lärare tipsade om mig. Jag började att gå på modevisningar, sådana där töntiga där man går ut och twistar på scenen, säger Mini, i dag 178 centimeter lång.

Trots dansstegen gillade hon sitt nyfunna extraknäck och Mini gjorde sitt bästa för att få modellandet att gå ihop med skolan och konståkningsträningen som var fem gånger i veckan.

– Jag var riktigt duktig ett tag men blev sedan väldigt nervös varje gång jag skulle tävla. Jag blev trött på att bara göra bra ifrån mig på träning och aldrig lyckas när det verkligen gällde. När jag var arton bestämde mig för att inte utsätta mig för det längre.

Efter gymnasiet provade hon att arbeta som modell på heltid i Paris. Där blev hon inte långvarig.

– Jag gillar inte Paris. Stämningen på gatorna är skum och agenturerna ser dig bara som en vara. En morgon följde en kille efter mig och tryckte upp mig mot en vägg och började tafsa. Jag var helt förstörd och ringde min agentur. Men det enda de sa var att ”shit happens” och att jag hade ett möte på eftermiddagen.

Älskar New York

Mini flyttade till New York som hon älskade på en gång.

– Här har jag aldrig känt mig rädd, säger Mini som hade staden som arbetsplats under fyra veckor när svenska ”Top model” spelades in.

– Det var jättekonstigt att vara i samma stad en hel månad, att få sova i samma säng natt efter natt och kunna planera sin fritid eftersom jag visste hur jag jobbade flera dagar i förväg. Det är det närmaste jag kommit ett vanligt nio till fem jobb, säger Mini och plötsligt förstår man några av nackdelarna med att vara en av världens mest eftersökta modeller.

I den amerikanska förlagan av ”Top model” är juryn, med Tyra Banks som programledare, ofta hård och ibland elak gentemot tjejerna om deras utseende och personliga stil.

Har du sagt något du ångrat i svenska programmet?

– Jag tycker att jag varit rättvis när jag sagt till tjejerna att de haft dålig attityd eller måste arbeta på hur de rör sig. Vi har koncentrerat oss på vad tjejerna kan förbättra och gett dem konstruktiv kritik.

Har du själv fått ditt utseende kritiserat när du jobbat?

– Det händer hela tiden. Stora höfter, stor rumpa, små bröst, allt du kan tänka dig. Jag gick en baddräktsprovning häromdagen. Innan jag gick dit frågade jag min agent om de verkligen visste hur jag såg ut eftersom jag är småbystad. ”Ja, de har sett din modellbok”, svarade hon. Så jag går dit. När jag kommer in med andra baddräkten stirrar mannen som sitter där på mina bröst, pekar och säger; ”Vad hände, där finns ju ingenting!”. Då säger jag; ”Om du hade gjort din research bättre skulle du veta att jag inte är bystig.” När jag kommer in med tredje baddräkten säger han; ”Vad skulle du tycka om att åka till Israel? Vi vill arbeta med dig.” Jag vet faktiskt inte varför vissa människor i den här branschen har ett behov av att vara elaka, speciellt inte när de sedan vill arbeta med dig.

Tackade du ja till jobbet fast att de var så taskiga?

– De ska ringa om några dagar och ge definitivt besked. Men ja, de betalar bra så det sväljer jag. Man får bita sig i tungan ofta i det här yrket och bara tänka på pengarna.

Vad tycker du själv om din kropp?

– Jag har aldrig haft komplex för mina fräknar och det är tur eftersom jag har dem över hela kroppen. Jag har heller aldrig tyckt illa om att vara lång. I skolan var det i och för sig svårt att hitta killar att dansa med när man gick på disco.

Paula Quiroga, som slogs ut först av ”Top model” finalisterna, säger att flera av tjejerna som är med i programmet lider av ätstörningar.

– Vad bra att du tar upp det. Jag kan garantera att det inte är så. Det är så typiskt att bara för att det handlar om modeller så skriver man att de har ätstörningar, säger Mini och tar en tugga av sin kolhydratspackade pasta med gräddsås som skulle få Atkins att vända sig i sin grav. Pastan sköljer hon ned med vanlig cola, inte light.

Så det är bara skitprat att många modeller lider av anorexi och bulimi?

– Nej, det är klart att många har det. Men vet du hur många som har ätstörningar i en vanlig skola? Det handlar om tjejer över lag. Det är inte mer ätstörningar i modellvärlden än någon annanstans.

Men bottnar inte mycket av ätstörningarna i att unga tjejer hela tiden pumpas med bilder av trådsmala modeller i modemagasinen?

– Jag tror att hela medie­världen har ett ansvar. Ett hälsosamt sätt att titta på modebilder är att se på dem som inspiration, nästan som konst. Att titta på den vackra klänningen som visas och inte fokusera på den supersmala modellen och tänka att man måste se ut så. Men jag vill säga att alla borde försöka hålla sig i form genom att äta rätt och motionera. Du får ett längre liv och mår bättre, såväl fysiskt som inombords. När jag ser jättestora människor tycker jag, om de inte har någon sjukdom, att de borde röra mer på sig. För precis som det är ohälsosamt att vara för smal är det inte bra att vara för stor. Här i USA är fetma den näst största dödsorsaken. Ändå ser man föräldrar ge sina barn chips i stället för frukt på stan, det är helt otroligt.

Nyligen berättade Naomi Campbell att hon blev beroende av kokain 24 år gammal. Är det mycket droger i modellvärlden?

– Ja, det är mycket droger i modellvärlden. Men man kan lätt hålla sig borta från dem om man vill. Precis som ätstörningar finns det droger överallt. Det är bara att gå på Sture i Stockholm en kväll och se hur många som snortar där, och de är inte modeller.

Har du blivit erbjuden droger?

– Ja, det har jag. Inte så att jag varit på en plåtning och någon frågat om jag vill ha lite kokain, utan i sociala sammanhang i modellvärlden. Men jag har aldrig haft några problem att tacka nej. Inte så att jag är någon ängel och aldrig provat marijuana, men jag har aldrig tagit grejer som kokain eller heroin.

Visste du att Naomi missbrukade droger?

– Med hennes humörsvängningar har man väl förstått det. Jag tycker att hon nästan är lite läskig. Till exempel sprang hon fram till mig när jag satt i juryn på Miss Universum för några år sedan. Först trodde jag att hon skulle slå mig för att hon rusade fram så snabbt, men i stället frågade hon om vi inte kände varandra.

– Av någon anledning har hon alltid varit snäll mot mig. En gång råkade jag till exempel lägga min väska på hennes och då skrek hon och undrade vems den var och såg skitförbannad ut. Men när jag sa att det var min var det okej.

”Då var en bitch exotisk”

Det är fullt av folk bakom scenen på New York Fashion Week, veckan då världens mest berömda designers visar sina kollektioner i ett tält i Bryant Park på Manhattan. I ett av omklädningsrummen sitter långa tjejer på en lång rad och blir sminkade medan en annan person, hårstylisten, fixar med deras hår. Temat för kvällen är en ganska maskulin look. De modeller som har långt hår får det uppsatt i en inåtvänd knut så att de ser ut att ha en kort frisyr.

– När jag började modella tyckte jag att visningarna var jätteroliga och då var de viktiga eftersom de var ett bra sätt att synas och få kampanjer. Nu tycker jag mest att det är jobbigt att bli dragen i håret och kvävd av hårsprej, skämtar Mini.

Jag frågar Chrisanne Davis, som sminkar Mini, vad som gjort att Mini blivit så framgångsrik som modell.

– Först och främst är hon underbart vacker och sen har du hennes personlighet. Hon är alltid trevlig och glad och det är viktigt i den här branschen.

Men hur kunde Naomi bli så stor i så fall?

– Det var en annan tid när Naomi var som störst, då var det exotiskt att vara en bitch, säger Chrisanne.

Mini är färdigsminkad och går bort till det uppdukade långbordet med ost, kex och frukt för hungriga modeller och journalister. Sen sätter hon sig ner och pratar med supermodellen Alek Wek.

– Jag var tvungen att kastrera min hund i dag. Han började bli aggressiv mot andra hundar och till och med människor, säger Alek.

Mini kommer med goda råd. Hon älskar nämligen hundar, eller som hon själv uttrycker det; ”Skulle en människa och en hund ramla och slå sig samtidigt skulle jag springa fram och hjälpa hunden om jag var tvungen att välja.”

I Los Angeles har Mini börjat en ny karriär som skådespelerska. Hon har redan haft en liten roll i ”Ocean’s twelve” och spelat in flera independentfilmer. I höst syns hon i filmen ”Prime”, med bland annat Uma Thurman och Meryl Streep på rollistan.

Charlize Theron, Cameron Diaz och Milla Jovovich är alla modeller som blivit framgångsrika skådespelerskor. Hur kommer det sig att så många modeller väljer att gå vidare till filmen?

– I mitt fall är det för att jag alltid varit intresserad av teater. Modebranschen hamnade jag mer i av en slump och fast jag tycker att det är roligt har jag som mål att gå vidare och göra något annat. Men visst kan det vara en fördel att vara modell om man vill bli skådespelerska. Mitt första lilla filmprojekt gjorde jag med Luc Besson, och det var för att han sett mig i en tidning.

Är du rädd för att åldras?

– Nej, men det kommer att bli lite trist att få rynkor och celluliter. Jag kommer nog att titta på min rumpa i spegeln och känna att det där, det är inte min rumpa. Men förhoppningsvis modellar jag inte då och slipper ha en massa människor som tittar på mig från alla möjliga tänkbara vinklar.

Vad har du för framtidsdrömmar?

– Att få spela in mer film, skaffa familj och ha en stor ranch med massor av hästar, kossor och grisar.

Fakta Mini Andén

Så tycker Mini om...

Robert Andersson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM