Östrogen ökar risk för bröstcancer

Svensk forskare: Hormonbehandling bakom 3440 fall

RELATIONER

Östrogenbehandling i klimakteriet ger kraftigt ökad risk för bröstcancer. Enligt svensk forskare kan så många som var femte kvinna ha fått sin cancer från östrogen tillsammans med gulkroppshormon.

3440 kvinnor under 1990-talet.

Den svenska epidemiologen Cecilia Magnusson har tillsammans med den brittiska forskaren Gillian Reeves granskat 1,4 miljoner kvinnors risk för bröstcancer. Enligt Svenska Dagbladet fann forskarna att det fanns en överrisk för cancer bland kvinnor som stod under pågående hormonbehandling tillsammans med gulkroppshormon.

Forskarna använde sedan dessa fakta för att räkna ut hur många svenska kvinnor med bröstcancer som kan ha fått sin sjukdom från östrogen.

Magnusson och Reeves fann då att nästan var femte bröstcancerfall i Sverige hos medelålders kvinnor under 1990-talet skulle kunna kopplas till östrogenbehandling under klimakteriet.

Totalt handlar det om 3440 fall bland kvinnor i åldern 50–64 under 1990-talet.

”Övertro på östrogen”

– Det har funnits en övertro på på förskrivningen av östrogen till mer eller mindre symtomfria kvinnor. Den måste ta slut, säger Cecilia Magnusson till SvD.

Viveca Odlind, professor på Läkemedelsverket är dock skeptisk till om man kan överföra data från en population till en annan.

– Brittiska kvinnor har sannolikt ett annat födointag och kanske också ett annat reproduktionsmönster, vilket påverkar riskbilden, säger hon till Svenska Dagbladet.

Efter de senaste årens larm om riskerna med hormonbehandling i klimakteriet har nu riktlinjerna ändrats. Bara kvinnor med klara symptom ska behandlas och då under kort tid, skriver SvD.

Therese Holmberg