Många risker med operation i underlivet

Gynekologer varnar för ny, farlig trend

RELATIONER

Slät och hårlös mellan benen som en liten flicka. Det nya skönhetsidealet får allt fler kvinnor att operera underlivet.

Nu varnar ledande gynekologer för trenden som kan ge bestående skador.

Foto: JOHN FOXX IMAGES
Allt fler kvinnor fettsuger venusberget och förminskar blygdläpparna för att se "snyggare" ut i bikini.

Allt fler kvinnor fettsuger venusberget och förminskar blygdläpparna för att bli släta och jämna och se "snyggare" ut i bikini.

– Det har blivit en osund fixering vid det här området, säger professor Eva Rylander vid kvinnokliniken på Danderyds sjukhus.

Hon tror att de senaste årens trend att raka underlivet är en av orsakerna till att allt fler kvinnor vill ändra på sina underliv med hjälp av kirurgi.

Stor risk

– Plötsligt ser de delar av sin kropp som tidigare varit dold. Helt normala unga kvinnor kommer hit och vill förminska blygdläpparna. Så var det inte för tio år sedan.

I en undersökning som branschledande Akademikliniken i Stockholm gjort bland sina patienter uppgav hela 94 procent helt eller delvis estetiska skäl att operera underlivet.

Men ingreppen är långt ifrån riskfria.

Kvinnorna kan få minskad känsel, bli överkänsliga och drabbas av kronisk smärta.

Operationssåret kan bli infekterat och leda till fula ärr som aldrig går bort.

Bland läkarna har underlivsoperationerna orsakat debatt. Kritikerna talar om ett skönhetsideal hämtat från porrfilmer. Vissa går så långt som att jämföra med kvinnlig könsstympning.

– Vi pratar om hur barbariskt det är i vissa afrikanska länder, men ser inte vad som växer fram i vår egen kultur, säger Birgitta Essén, gynekolog och forskare vid universitetssjukhuset i Malmö.

Mer kirurgi

Hon menar att kvinnors gynekologiska problem i allt större utsträckning behandlas med kirurgi. Kvinnor utsätts i onödan för risken att få infektioner och minskad känsel eller kronisk smärta i underlivet.

– Om man har problem med blygdläpparna vid samlag kan det bero på dålig sexuell lust. Det är inte säkert att man ska gå in och skära, säger hon.

Risker med intimkirurgi

Katarina Sternudd