Vaxat underliv – hetaste trenden

Lena Nilsson, 32: Jag vill känna mig fin och ren

RELATIONER

Några snabba ryck så är hela busken borta. ”Brasiliansk” vaxning av underlivet är senaste trenden på skönhetssalongerna.

– Det ökar risken för svamp, säger gynekologen Eva Rylander.

Foto: Martina Thalwitzer
Smärtfritt Lena Nilsson går var sjätte vecka och vaxar sig brasilianskt his Iliana Lazarova på Julis kosmetik i Malmö. ”Det gör inte alls ont”, säger Lena.

Modet blir allt mer intimt. Vi piercar könsorganen, tatuerar oss på skinkorna och fettsuger venusberg.

Senaste intimskriket är brasilianskt - vaxning för att ta bort könshåret. Nu är det rusning till skönhetssalongerna som utför behandlingen.

– Jag har gjort det på kunder av och till i 16 år. Men nu har det blossat upp ett väldigt intresse. Jag har mellan fem och tio om dagen som gör brasilianskt, säger Margaret von Horn på Salong Astron i Stockholm.

Kostar 300 kronor

Behandlingen kostar runt 300 kronor och görs både på män och kvinnor. Metoden är densamma som när man vaxar benen eller bikinilinjen.

Lena Nilsson, 32, från Malmö har vaxat underlivet sedan hon var i 25-årsåldern. Numera är hon så van att det inte ens gör ont.

– Jag gör det för min egen skull, för att känna mig fin och ren. Vaxning är mer hygieniskt än rakning och sliter inte lika mycket på huden, säger hon.

Men det finns de som är kritiska. Professor Eva Rylander på kvinnoklinken vid Danderyds sjukhus varnar för att rakning och vaxning ökar risken för svamp.

Infektioner får fäste

– Jag är oroad över utvecklingen. Nästan alla unga kvinnor som kommer hit är helt släta nertill, säger hon.

Undersökningar har visat att andelen unga kvinnor som drabbas av svamp i underlivet dubblerats de senaste tio åren. Något som i sin tur kan förklara ökningen av så kallad vestibulit, kronisk smärta i underlivet.

– Håret är till för att skydda. Det bildas en luftficka så att huden inte blir så svettig och skaver direkt mot trosorna. Mikroskopiska skador i huden gör att svamp och infektioner lättare får fäste, säger Eva Rylander.

Det kan orsaka svamp

Piercing – inte bara för extrema

Katarina Sternudd