– Här är det okej att vilja ha barn när man är 20

I Norsjö bor Sveriges yngsta mammor

RELATIONER

Norsjö

I Norsjö i Västerbotten finns Sveriges yngsta mammor.

Medelåldern för förstföderskor är knappt 24 år.

– Jag är stolt över tjejerna. De är gifta, har fasta jobb, bor i egna hus – och är födda 1985, säger Norsjös barnmorska Barbro Mainwaring.

Foto: Erland Segerstedt
Ida Holmlund, 21, t v, och Cecilia Åhlin, 20, fick barn förra året. De bor i Norsjö, där genomsnittsåldern hos förstföderskorna är knappt 24 år.

Hon är den enda barnmorskan på orten och följer de blivande föräldrarna från den första inskrivningsdagen fram tills det är dags att föda.

– De kommer hit och är runt 20-21 år gamla. Papporna ser ofta helt förskrämda ut. Men de brukar mogna under graviditetens gång.

Uppmuntrande miljö

Barbro Mainwaring beskriver miljön i Norsjö som uppmuntrande.

– Här är det okej att vilja ha barn och familj redan i 20-årsåldern.

De blivande mammornas eventuella rädsla inför förlossningen brukar, enligt Barbro Mainwaring, gå över snabbt.

– De är unga. De tänker: ””Äh, det fixar sig.”

Ida Holmlund, 21, och Cecilia Åhlin, 20, är uppvuxna i Norsjö. De träffas varje dag tillsammans med sina barn Jesper, sju månader, och Kevin, åtta

månader.

– Förutsättningarna för att ha familj är bra här. Husen är inte så dyra och alla känner varandra. Man kan lämna vagnen utanför affären utan att vara rädd att någon ska röva bort barnet, säger Ida som jobbar som undersköterska och bor i ett hus med Jesper och hans pappa.

Kompisarna fick barn

Cecilia har bott tillsammans med Kevins pappa i flera år. Det var med blandade känslor som hon insåg att hon väntade barn.

– Jag trodde att livet skulle rasa samman. Att jag skulle sitta där ensam med barnet utan kompisar och att jag aldrig skulle skaffa mig en utbildning.

Men de negativa känslorna försvann helt när hon hörde att det var många i hennes ålder som var gravida.

– Jag blev jätteöverraskad. Nästan alla jag kände väntade barn, säger hon.

Ida och Cecilia trodde livet med barn skulle bli mer annorlunda.

– Om vi vill hyra film gör vi det, om vi vill åka till stan och shoppa gör vi det. Vi har hur kul som helst, säger Cecilia.

Fakta: rekordmammorna

Emmy Sundqvist