Maskinen som får machomän att tvätta

”Din tur” tvingar oss dela lika på hushållsarbetet

RELATIONER

Känner du att du tar största biten av hushållsarbetet?

Då är tvättmaskinen ”Din Tur” något för dig. Den tillåter inte att samma person startar den två gånger i rad.

– Det är en uppfinning med en filosofi, säger designern Pep Torres.

Foto: Katrin Jakobsen
Jämställdhetsivrare Tvättmaskinen ”Din Tur” vägrar starta om samma person försöker två gånger i rad.

Tvättmaskinen ”Din Tur” är utrustad med en sensor som känner igen fingeravtryck. De personer som ska sköta tvätten registrerar sina avtryck på sensorn medan den är kopplad till hemdatorn. Därefter pluggas sensorn in i tvättmaskinen - som bara startar om båda personerna turas om med tvätten.

”Slut på machomannen”

Den spanske designern Pep Torres kontaktades av ett vitvaruföretag som ville att han skulle komma med något innovativt inför Fars dag, skriver BBC.

Torres säger att machokulturen i Spanien är på väg att förändras, en process som han gärna ville påskynda.

– Jag tyckte att det skulle vara bra att göra slut på machomannen från istiden, som inte gör någonting hemma förutom att dricka öl, säger Torres till BBC.

Förmodligen finns det vissa män som anser att ”Din Tur” inte direkt är något att önska sig till Fars Dag.

– Det är en uppfinning mned en filosofi, och jag hoppas att både män och kvinnor tycker att det är dags för männen att utföra mer hushållsarbete, säger Pep Torres.

Barnsäker

Enligt designern finns det bara ett sätt att lura systemet för att slippa ta tag i tvätten när smutshögen växer. Och det är att ta sig runt till maskinens baksida, plugga ur sensorn, ta tillbaka denna till datorn och reprogrammera den. Inte helt enkelt, med andra ord.

”Din Tur” är inte bara jämställdhetsvänlig. Den är dessutom barnsäker. Föräldrar kan känna sig trygga i i förvissningen om att deras barn inte kan starta maskinen på egen hand - eftersom den kräver mammas eller pappas fingeravtryck.

Mia Carron