Hetsätande kvinnor snattar mat

Äter för 800 kronor – om dagen

RELATIONER

800 kronor varje dag – det är vad en del bulimiker lägger på mat.

Med matkostnader man inte kan kontrollera är det inte ovanligt att de tvingas snatta eller skuldsätta sig på grund av sin sjukdom.

– Vi har sett fall där sjukdomen har lett till ren kriminalitet och prostitution, säger Karin Dahlgren på Nationellt kunskapscentrum för ätstörningar.

Två liter juice, en liter mjölk, yoghurt, en ostbit, en limpa, en burk marmelad, ett paket bordsmargarin, en grillad kyckling, en djupfryst pizza och ett par chokladkakor. Det skulle kunna vara inköpslistan för en tvåbarnsfamilj – eller för en ensam bulimiker. Mat för flera hundra kronor, som de sedan äter upp vid ett enda tillfälle.

De flesta som drabbas av bulimi är unga tjejer mellan 16 och 25 år som av naturliga skäl har små eller inga inkomster, och det är inte ovanligt att de tvingas snatta för att få ihop till sitt ”dagsbehov” av mat.

– En matbudget på upp till 24000 kronor i månaden, när man lever som student; det säger sig själv att det inte går ihop. En majoritet av de sjuka har problem med att få pengarna att räcka, säger Rachel Santini, psykoterapeut på det danska privatsjukhuset Kildehøj, till tidningen B.T:s nätupplaga.

Dubbel skam

Även Karin Dahlgren på NÄT känner väl igen de ekonomiska problem som drabbar många bulimiker.

– Ja, det är jättevanligt. Vi känner till fall där flickor äter mat för 800 kronor om dagen – som de sedan spyr upp.

Bulimi är dubbelt så vanligt som anorexi. Många som blir sjuka är ”duktiga flickor” som känner en djup skam över sin sjukdom och snatteriet gör skammen dubbel.

– Det här är tjejer som inte tar lätt på att bryta mot lagen. De vill verkligen göra rätt för sig, men sjukdomen är starkare, säger Karin Dahlgren på NÄT.

Fakta bulimi

Anna Andersson