Inget kvinnoförbund för mp

– Ett kvinnoförbund ger inte kvinnorna makten

RELATIONER

Miljöpartiets missnöjda feminister drabbades av ett bakslag på partiets kongress på fredagen.

Där blev det nej till att inrätta ett särskilt kvinnoförbund.

Röstsiffrorna blev klara 101 mot 31.

När frågan debatterades inför omröstningen gick många upp i talarstolen.

– Feminismen har varit eftersatt i partiet i många herrans år, sade Marina Davidsdotter från Danderyd.

Partiledningen har medgett att jämställdhetsfrågor har kommit i skymundan de senaste åren. Den har nu lovat att prioritera feminism.

Men de missnöjda feministerna är inte nöjda med det.

– På tio år har miljöpartiet väckt sju motioner i riksdagen om kvinnofrågor. Vi vill bilda förbund, inte för att vi hatar män. Vi behöver en organisation som har resurser och samlar erfarenhet, sade Nashmil Aram.

Hon är styrelseledamot i föreningen Gröna Kvinnor som bildades i vintras.

Feministiskt parti

Gröna kvinnor, med 40–50 medlemmar, vill nu få höjd status som ett förbund inom partiet. Som förbund finns förhoppningar om att få en egen budget.

Motståndarna till ett kvinnoförbund tycker det är fel att särorganisera kvinnor och påpekade att hela partiet ska kämpa för jämställdheten i samhället. Flera var oroade för att män ska känna sig utestängda från jämställdhetsfrågor.

– Ska vi få en förändring, måste vi göra den tillsammans, sade Pär Allvin.

Miljöpartiet har tidigare varit stolt över att inte ha ett särskilt kvinnoförbund, eftersom hela partiet ser sig som feministiskt. Partistyrelsen låg dock lågt och ville inte ta ställning i den känsliga frågan. Det kvinnliga språkröret Maria Wetterstrand anser emellertid att ett kvinnoförbund vore att ta ett steg tillbaka.

Kvinnor med makt

En liknande inställning hade riksdagsledamoten Yvonne Ruwaida. Hon försäkrade att hon slåss för kvinnofrågor i samarbetet med regeringen och vänsterpartiet. Ruwaida ansåg att miljöpartiet redan är ett kvinnoparti med mer än hälften kvinnor i partistyrelse och i riksdagen.

– Vi är inte perfekta. Naturligtvis finns (manliga) härskartekniker och sextrakasserier även hos oss, sade Ruwaida.

Hon hävdade dock att det är fel att starta ett kvinnoförbund nu, när partiledningen lovat att anstränga sig mer när det gäller att driva jämställdhetsfrågor.

– I alla partier som har kvinnoförbund, där har kvinnorna inte makten. De sitter i sitt förbund. Vi sitter faktiskt med makten, sade Ruwaida.

Även andra motståndare till ett kvinnoförbund hävdade att partiet faktiskt fått igenom många jämställdhetskrav i samarbetet med regeringen.

Läs också

"Grynet" fick partiets pris

Peter Wallberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM