Skjuter upp mensen - i flera år

Danmark: Unga kvinnor äter p-piller utan avbrott

RELATIONER

Allt fler unga kvinnor i Danmark äter p-piller konstant, för att undvika blödning.

Nu slår läkare vid Rigshospitalet larm om hormonpåverkan.

– Det är en onödig risk för unga, friska kvinnor, säger överläkare Anette Tønnes Pedersen.

Foto: Mårten Svemark
Många unga kvinnor i Danmark skjuter upp blödningen mellan två p-pillerkartor.

Den naturliga menstruationscykeln kan upprätthållas även för kvinnor som äter p-piller. Blödningen inträffar då i uppehållet mellan två kartor med piller.

Men det går också att strunta i att göra avbrott - och påbörja nästa karta direkt efter den avslutade. Något som läkarna vid Danmarks största sjukhus, Rigshospitalet i Köpenhamn, sett allt fler unga kvinnor göra.

Blödningen besvärlig

Kvinnorna skjuter upp mensen i månader och till och med år, rapporterar tidningen Politiken. Allt för att slippa blödningen, som uppfattas som besvärlig - som något som inte passar in i kvinnornas vardag.

– Vi vet inte om den konstanta hormonpåverkan kan påverka kvinnornas bröstvävnad eller kretslopp. Så länge det inte finns några studier på området, måste vi vara konservativa i vår rådgivning, säger Anette Tønnes Pedersen, gynekolog och överläkare vid Rigshospitalet, till Politiken.

Enligt Anette Tønnes Pedersen kan det visst finnas goda medicinska skäl till att skippa menstruationen mellan p-pillerkartorna. Till exempel om kvinnan får kraftiga smärtor eller blöder i bukhålan.

”Det är en myt”

– Men för unga, friska kvinnor utan problem finns det ingen anledning att ta onödiga risker, säger hon.

En bieffekt av att aldrig invänta menstruationen kan vara att en oönskad graviditet upptäcks sent, anser Tønnes Pedersen. Kvinnan väntar sig ju inte att får någon blödning, och reagerar därför inte, när den uteblir.

Överläkare Charlotte Wilken-Jensen vid Roskilde Amts Sygehus ser dock inga problem med att skjuta på mensen.

– Det är en myt att en kvinna måste ha sin menstruation för att rensa ut i kroppen, säger hon till Politiken.

Mia Carron