Så lyckliga är kvinnorna

Trivs med tillvaron men är stressade

1 av 2 | Foto: Mats Strand
Bekräftar undersökningen Fritidspedagogen Maria Kuylenstierna, 31, tycker att vissa saker är bättre i dag, men annat svårare än för tio är sen. – Tillvaron innehåller mer stress och mindre gemenskap idag, säger hon. Studenten Elisabeth Ahlin, 39, är lyckligare idag än hon var för tio år sen. – I takt med att jag har blivit äldre har jag lärt mig mer om mig själv och mina relationer med andra människor, säger hon.
RELATIONER

Svenska kvinnor är lyckligare i dag än för tio år sedan.

Samtidigt knäar de av stress och höga krav hemma och på jobbet.

– Jag mår bättre i dag. Nu har jag lärt mig att ta vara på livet, säger Elisabet Ahlin, 39.

En färsk undersökning som tidningen Amelia presenterar i morgon visar att svenska kvinnor är lyckligare i dag – trots att stressen och kraven ökar.

Undersökningen har gjorts med hjälp av marknadsinstitutet Imri som ställt en rad frågor till drygt 600 svenska kvinnor.

Majoriteten av kvinnorna mellan 25 och 45 år är ganska nöjda med sina liv.

De flesta, 71 procent, är lyckligare i dag än för tio år sedan.

En av dem är filmproducenten Klara Björk, 32.

– Det är skönt att bli äldre. Man blir lite coolare som människa och lär sig att ta det lugnt, säger hon.

Inte förvånad

Samtidigt som många är nöjda med sina liv slits de också av allt högre krav på jobbet och hemma. Över 60 procent av kvinnorna upplever att deras arbete blivit både mer krävande och stressande.

Kvinnoforskaren Bi Puranen är inte förvånad över resultaten. De ligger i linje med tidigare studier.

– Det finns en väldig positiv laddning i att ha ett arbete. Men samtidigt är det svårt att hitta balans mellan jobbet och det övriga livet, säger hon.

Bättre sexliv

– Det går inte att vara en he-woman som ska orka och klara allt. Fortfarande finns en ojämn könsfördelning som sliter kolossalt på kvinnorna. Lösningen är fler hushållsnära tjänster.

Samtidigt som kvinnorna slåss mot allt högre krav på jobbet och mer hushållsarbete är det också fler som har en bättre hälsa i dag än för tio år sedan.

Och trots att fritiden minskat så är fler kvinnor nöjda med sina sexliv i dag jämfört med tidigare, visar Amelias undersökning.

Håller med

Elisabet Ahlin, 39, är student och jobbar aktivt med miljöfrågor. Hon tycker att resultatet av undersökningen är intressant-och ligger i linje med hennes egna åsikter.

– Trots stress och krav mår jag bättre i dag. I takt med att jag blivit äldre har jag lärt mig mer om mig själv och mina relationer med andra människor. Jag har lärt mig att ta vara på livet. Det är ju så kort, säger hon.

Så har du det kvinna

Fråga 1: Om du tänker på din själ idag jämfört med för tio år sen, är du då...? Fråga 2: Om du tänker på ditt jobb/jobbsituation idag jämfört med för tio år sen. Är den... Fråga 3: Om du funderar kring din fria tid idag jämfört med för tio år sen?
Fråga 4: Om du funderar kring din fria tid idag jämfört med för tio år sen? Fråga 5: Och ditt samliv? Fråga 6: Om du funderar kring din fria tid idag jämfört med för tio år sen?

Har du det bättre idag än för tio år sen?

Johan Edgar, Anette Holmqvist

ARTIKELN HANDLAR OM