Antibarbie-trenden är här

Nu är det okej med små bröst, blek hy och håriga ben

1 av 6 | Foto: AFTONBLADET BILD
Kate Moss, med oblekta rötter och minimalt med smink, är något av en banerförare för antibarbie-trenden.
RELATIONER

Snart är det dags för ”beach 2005”, och hur är det, fyller du ut en bikini på samma sätt som till exempel Jessica Simpson?

Antagligen inte. Men det är bara bra – för nu är det inne att inte se perfekt ut.

Förstorade bröst, blekta tänder, påsprutad solbränna, uträtade näsor och vaxade underliv. Från att ha varit något som några få rika människor gjorde i det tysta så har det nu blivit något som vem som helst som kan spara ihop pengarna kan göra. Och naturligtvis – då vänder trenden.

Det är inte längre uppbröstad, brun och strömlinjeformad som gäller, utan naturlig, personlig – och bäst av allt – bekväm.

Trendsetters visar vägen

Låter det för bra för att vara sant? Tja, några av världens trendsetters visar vägen.

Supersnygga skådespelerskan Sienna Miller förvånade en reporter från brittiska Vogue genom att visa upp sina håriga ben.

Tidningen Plaza Kvinna, som skriver om antibarbie-trenden i sitt senaste nummer, beskriver Pradas vårkampanj med bleka modeller med taskiga frisyrer och avskavt nagellack.

Elizabeth Jagger är en av Storbritanniens mest kända modeller och agerar ”ansikte” för både ett klädmärke och en parfym. Hon låter det långa håret svalla fritt, har rejäla ögonbryn och ses oftast utan behå.

Behå utan bygel

Behå-modet har redan börjat svänga ute i handeln. Nu får balconetter, push-uper och byglar ge plats åt behåarna som låter brösten behålla sin naturliga form.

– Vi har ju alltid haft bygellösa, ovadderade behåar men nu kommer de tillbaka till vårt modesortiment, säger Kirre Sjödén, pressansvarig för Lindex och Twilfit.

– Vi märker också av en ökad efterfrågan på små linnen, som man kan ha istället för behå under kavajer till exempel.

Knappast rätt mode för stora silikonbröst, alltså.

Naturlig och personlig

Sienna Millers håriga ben ligger också rätt i tiden. Med antibarbie-trenden blir det okej med kroppsbehåring igen, något som framtidsforskaren och trendinformatören Henrik Mattsson också har sett i sitt arbete.

– Jag tror att med dagens unga generation lämnar vi de ideal som har rått sedan 80-talet. Vi har ju faktiskt hår på kroppen, och det fyller en funktion.

Henrik Mattsson tror inte bara på kroppshårets återkomst, utan även på dofternas.

– Vi vill tillbaka till det ursprungliga, mänskliga och personliga. Vad är mer personligt än våra egna dofter?

Anna Andersson