Barnläkare åtalas för sin tystnad

Kände till övergrepp - anmälde inte

RELATIONER

Sedan åratal tillbaka har vuxna män i Virsbo haft sex med minderåriga flickor utan att någon ingripit.

Även läkaren som behandlat de utnyttjade flickorna blundade.

Efter Aftonbladets avslöjande åtalas nu läkaren för tjänstefel.

Foto: MALIN ARNESSON
Talade ut om övergrepp Sanna Wallin var 13 år när hon utnyttjades av en 31-årig man. Han dömdes för sexuellt utnyttjande av underårig. Sanna är långt ifrån den enda som drabbats i Virsbo. Men hennes fall ledde till att missförhållandet uppmärksammades och polis och åklagare kunde gripa in.

Läkaren som tjänstgjorde på den barnpsykiatriska kliniken i Fagersta åtalas för att inte ha följt socialtjänstlagen.

"Skyldig rapportera"

-En läkare som får veta att det förekommit sexuella övergrepp mot en minderårig är skyldig att rapportera detta utan undantag, säger statsåklagare Bengt Kulin.

Artiklarna i Aftonbladet som berättade vad som förekom i Virsbo i Västmanland publicerades i januari i år och väckte stor uppmärksamhet.

En speciell kultur

Under flera decennier hade en speciell kultur vuxit fram i den lilla bruksorten. Utan att någon ingrep kunde vuxna män i 30-årsåldern inleda sexuella relationer med unga tonårsflickor.

Flera av flickorna mådde så psykiskt dåligt av vad de utsattes för att de vände sig till barn- och ungdomspsykiatrin.

I en tidigare intervju med Aftonbladet har läkaren som ansvarade för flickornas behandling på kliniken sagt att han uppmanat föräldrarna att anmäla övergreppen.

Men eftersom läkaren inte ville bryta förtroende ville han inte gå till polisen bakom föräldrarnas rygg. Han gjorde därför ingen polisanmälan.

-Jag tror att alla vetat om vad som förekommer i Virsbro, inklusive skolsköterskor och skolpersonal, men alla har blundat, sa läkaren till Aftonbladet.

Kan få fängelse

Straffet för tjänstefel är böter eller fängelse upp till två år.

En av alla flickor som drabbats är Sanna Wallin. Hon var bara 13 år då en 31-årig man lurade henne till att inleda ett förhållande.

Till skillnad mot många andra föräldrar valde Sannas mamma och pappa att anmäla händelsen till polis då de fick veta vad som hänt.

Deras polisanmälan ledde till åtal, rättegång och fällande dom.

Samtidigt gick de ut och talade om problemet som tystats ner i alla år. Debatten ledde till att skolan och socialtjänsten kopplades in.

- Att läkaren nu åtalas är en bra markering som visar att samhället inte kan acceptera detta, säger Sannas mamma Jaana Wallin.

Läs tidigare artiklar

Thomas Gustafsson