Sverige bäst i världen på jämställdhet

”En modell för resten av världen”

RELATIONER

Sverige och de övriga nordiska länderna är bäst i världen på jämställdhet. Det uppger WEF, World Economic Forum, i Genève.

Av 58 länder – de 30 medlemsländerna i OECD samt 28 länder som står på tillväxt – är Sverige bäst på att minska orättvisorna mellan könen, skriver Världsekonomiskt forum.

WEF uppger att det är första gången som könsorättvisorna mäts genom att man tittar på kvinnors inflytande både på det politiska och det ekonomiska området och väger detta mot utbildningsnivå och hälsonivå.

Nordiskt i topp

Efter Sverige kommer i tur och ordning Norge, Island, Danmark och Finland.

EU-länderna har tio av de 15 högsta placeringarna, tillsammans med Nya Zeeland på plats sex, Kanada på sjunde plats och Australien på tionde plats. De nya EU-länderna klarar sig bra, i en del fall bättre än gamla EU-länder som Portugal (plats 23) och Spanien (plats 27).

USA hamnade på 17:e plats, Storbritannien på åttonde.

Kina bäst i Asien

Sämst för kvinnorna i de 58 länderna är det enligt undersökningen i Egypten, och inte mycket bättre är läget i Pakistan och Turkiet.

I Asien klarar sig Kina bäst, på 33:e plats, medan det lilla latinamerikanska landet Costa Rica imponerar med att hamna på 18:e plats.

Om de nordiska länderna heter det i undersökningen att dessa länder kännetecknas av ”liberala samhällen med en imponerande öppenhet och genomsynlighet”.

”Kvinnor i dessa länder har tillgång till ett bredare utbud av möjligheter inom utbildning, politik och arbetsliv... Medan inget land har lyckats bli kvitt könsgapet har de nordiska länderna haft störst framgång med att utjämna skillnaderna. De har satt ramarna för en modell för resten av världen”, heter det.

Jämställdheten i världen

World Economic Forum, WEF, har undersökt hur det står till med jämställdheten mellan kvinnor och män i 58 länder.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM