”Duktiga flickor” knäcks på jobbet

Sjukskrivningarna av högavlönade kvinnor ökar snabbt

RELATIONER

Sjukskrivningarna av högavlönade kvinnor i det privata näringslivet ökar i rasande takt. Det är inte minst deras egna krav på perfektion som knäcker dem, visar en ny utredning.

Mellan år 2000 och 2004 har långtidssjukskrivna kvinnor med en månadslön på minst 25000 kronor ökat med 326 procent, jämfört med 56 procent bland kvinnor som tjänar mindre än så. De flesta har fått diagnoser som handlar om stress och depression.

Karriärrådgivaren Monica Renstig och Hélène Sandmark, doktor vid Karolinska institutet, har gjort djupintervjuer med 300 sjuka och 300 friska kvinnor, för att hitta orsaken bakom den snabba ökningen av sjukskrivningar. De presenterar sina resultat på Dagens Nyheters debattsida idag.

Kräver perfekta resultat

Resultatet visar att det är typiska ”duktiga flickor” som blir sjuka. De arbetar långa dagar – 33 procent av de sjukskrivna jobbar regelbundet minst 50 timmar i veckan, jämfört med 17 procent av de friska kvinnorna. De kräver av sig själva att de ska åstadkomma perfekta resultat på jobbet. Dessutom är de sjukskrivna kvinnorna dåliga på att be om hjälp, både på jobbet och hemma. Enligt Renstig och Sandmark uppger de sjukskrivna i mycket större utsträckning krav på sig från sina närmaste, krav som de upplever som en belastning. Bristande jämställdhet hemma bidrar också till att göra dessa kvinnor sjuka.

Anna Andersson