Skolflickor fick tävlingsbanta

Läraren: De är för runda, helt enkelt

RELATIONER

Flera flickor på en skola i Skellefteå är överviktiga, och därför drog deras lärare igång en bantartävling.

Nu har en flicka slutat skolan, och en annan ”bara gråter”, skriver Västerbottens Folkblad.

– Läraren ville skapa en reaktioner och öka medvetenheten hos eleverna, säger den vikarierande rektorn Marita Lindholm till tidningen.

Bantartävlingen började vid terminsstarten i höstas vid hotell- och restauranglinjen på en gymnasieskola i Skellefteå. Då fick flickorna i särskoleklassen skriva på ett kontrakt, för att understryka allvaret. Den som förlorar mest vikt vinner en sminkkurs.

Den ansvariga läraren, Gunilla Nordlund, beskriver tävlingen som ”ett toppforms-projekt”, liknande det program som visas i SVT. Hon vill hjälpa flickorna att få sundare matvanor och gå ner i vikt.

– Flickorna är för runda, helt enkelt, säger Gunilla Nordlund till Västerbottens folkblad.

En elev har slutat

Men flera av eleverna har känt sig kränkta av projektet. En flicka som äter cortison och därför svårt att gå ned i vikt, sägs vara nedbruten och ”bara gråter”. En annan elev har slutat vid skolan.

Tävlingen har genomförts utan att skolhälsovården varit inblandad. Monika Olofsson, som är skolsköterska för särskoleeleverna, känner till klassen och säger till VF att flera elever där har problem med övervikt. Men hon säger också att det varit bra om skolhälsovården hade kontaktats.

– Man måste handskas väldigt varsamt med sådant här.

Anna Andersson