"Det är viktigt att inte lägga sig i"

Barbro om relationen till sina vuxna barn

Foto: Janne Danielsson
RELATIONER

SuperBalla Svenssons-Berghagens: Barbro, Malin och Love Taylor.

Hur är du som mamma?

Barbro: Jag tror att jag är väldigt mån om mina barn. När barnen är vuxna är det viktigt att inte lägga sig i. Till exempel deras sätt att ta hand om sina barn. Det har jag tränat på väldigt länge. Äldsta dottern är ju 50 nu så... Jag tror att jag är ganska bra på att inte lägga mig i"

Malin: Haha!

Barbro: Men jag menar - hur ni har det hemma, hur ni möblerar, vilka gardiner ni har. Sådana saker.

Malin: Nänä.

Barbro: Man ska framför allt inte komma som en jäkla svärmor, när de är inne i förhållanden, och säga: ”Jag tycker inte att ni ska ha de gardinerna” och sådant. Om man inte blir tillfrågad. Då är det en annan sak.

Malin: Jag är inte mycket för struktur (skratt). Jag är mer mån om att vi ska ha det mysigt och trevligt och gosigt och kul. Medan Love kan säga: ”Mamma, nu är det faktiskt lunch! Kan vi få äta nu?!” när vi är mitt uppe i något helt annat.

Vad är det viktigaste du lärt dig av din mamma?

Malin: Generositeten och att bjuda på sig själv. Att vara positiv. ”Det löser sig alltid” – den tankegången har du lärt mig.

Barbro: ”Allt går utom nyfödda barn.” Det fick jag av min mamma. Och hon fick det av sin mamma.

Malin: ”Det fixar sig alltid, det löser sig.” När mamma kom instormande med en hel turnébuss till mormor så fixade mormor käk, även om klockan var två på natten. ”Det löser sig.” När jag ringer till mamma och frågar om jag får sova över där, så säger hon ”Jaja, OK. Hur många är ni?” ”Vi kommer allihopa.” ”Jaha... ok... Nä, men det löser sig.”

Love: Jag har lärt mig att vara positiv. Om något dåligt har hänt så försöker jag att inte tänka neråt. Det går oftast att fixa.

Malin: Du är en väldigt positiv tjej. Det märker man också när man pratar med lärarna på kvartssamtalen. De säger alltid att Love är så glad och positiv.

När är mamma bäst?

Malin: Mamma är bäst – som mamma – i närheten och ömheten. Att jag känner en genuin kärlek från henne. När man sover hemma hos mamma kommer hon alltid och klappar en över huvudet som om man fortfarande vore två år. Det är så skönt.

Love: Så är det med mamma också. Jag ser henne inte så mycket som mamma, utan mer som en nära vän. Många av mina kompisar säger att hon är en skön person. De är inte så rädda för dig.

Malin:Ja, nu för tiden tycker du om det, men när du var mindre tyckte du att det var jättejobbigt om jag kom barfota till skolan. ”Mamma, sätt på dig riktiga skor!” kunde du säga till mig när jag kom i gummistövlar. Dina kompisar kunde säga: ”Hon är så skön, din mamma” och du sade: ”Eller hur!” (Ironiskt.)

Barbro: (Skratt.) Det är så bra med dig, Malin. Din spontanitet. Du är så jordnära.

Malin: Det är skönt – jag har haft många barn i olika åldrar, som tyckt om mig som extrammamma, eller vad man ska säga. ”Det är roligt att vara hos Malin, för det är så lugnt där.”

Hur är det att ha en mamma som är känd?

Malin: Jag är ju född med det här så jag vet inte hur det är att ha det på något annat sätt.

Barbro: Och jag började med det så tidigt, jag var bara 15, så för mig har det inte heller varit något konstigt.

Malin:Och dessutom har jag lärt mig att slå av. Det jag kunde tycka var jobbigt när jag var yngre, var när folk stirrade.

Barbro: Ju mer tv det har kommit desto värre har det blivit. Folk kommenterar högt.

Malin: Ja, för det är precis som om folk tror att de är hemma i tv-soffan.

Love: Jag kan jämföra det med när jag bor hos pappa halva tiden. Med honom kan jag prata högt utan att tänka på att det är folk omkring mig.

Malin: Jag kunde tycka att det var jobbigt att inte veta om en kille tyckte om mig för att jag var söt och snäll. En kille som jag var jättekär i kom hem till mig på min födelsedag - jag fyllde åtta år - och han stod i köket och pratade med min pappa under hela kalaset. Det gjorde jätteont. Att kända människor blir tillsammans med kända människor är inte något konstigt. Man känner sig mer trygg där, för då vet man att ”här är en människa som tycker om mig för den jag är”. Speciellt hos kändisbarn finns alltid en oro.

Barbro: Ja, för man vet ju aldrig... Som när någon säger: ”Bara så att du vet – för mig är du aldrig Lill-Babs”...

Malin: (Skratt.) Och redan där har man avslöjat sig!

Love: En sak som jag kan tycka är jobbig är att folk läser grejorna i tidningarna - och då är det plötsligt okej att prata om det. Som om det inte skulle vara så himla stort.

SuperBalla Svenssons-Berghagen

Ulrika Svensson