Schyman och Fi är förlorarna

Lena: Mellin: Nu sätts det likhetstecken mellan feminism och extremism

RELATIONER

Nyss var feminismen glödhet. Men SVT:s granskning av kvinnojourerna blev en kylande isblåsa.

Gudrun Schyman och Feministiskt initiativ är de stora förlorarna.

Foto: ANDREAS LUNDBERG
Gudrun Schyman och hennes Fi förlorar på bråken.

Det finns nog ingen som hävdar att kvinnor och män är jämställda i Sverige. Det räcker med att titta i statistiken.

Kvinnor tjänar betydligt mindre än män. De är sjukare. De är hemma fyra gånger så länge med barnen som männen. Men äger bara en fjärdedel av landets bilar.

Det har svalnat

Orättvisorna ledde till en feministisk väckelse. I början av året flammade den upp. Det riktigt kokade. Av entusiasm för att något höll på att hända. Av frustration för att det gått så långsamt.

Men nu har temperaturen plötsligt sjunkit. 24 personer, män och kvinnor, som utgav sig för att representera s-nätverket Feministas greps misstänkta för grov misshandel av tre anställda på porrklubben Privé i början av maj. Tillhyggen som slagträn och stenkulor användes.

I två mycket kritiska program från SVT:s Dokument inifrån har radikalfeminismen i Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer, granskats. Bland annat fällde ordföranden Ireen von Wachenfeldt följande replik:

– Män är djur, tycker du inte det?

Samma verklighet

Två enskilda händelser som inte har ett dugg med varandra att göra. Men som medverkat till att den nyss så heta feminismen plötsligt svalnat.

Men verkligheten har inte förändrats. Den ser lika illa ut nu som den gjorde i januari.

Föreningen Feministiskt initiativ, Fi, med Gudrun Schyman i spetsen, bildades för snart två månader sedan. Avsikten är att grunda ett parti i höst. Det vill ta sig in riksdagen i valet nästa år. Enligt Sifo har de en chans.

Fi:s största problem kommer inte att vara de goda argumenten. Det kommer inte heller att vara brist på pengar. Det kommer tyvärr vara kvinnor som säger saker i stil med "män är djur". Eller kvinnor som hotar folk som de inte tycker om. Eller kvinnor och män som utövar våld i feminismens namn.

Man får vara radikal i Sverige. Men extremister blir sällan framgångsrika. Och just nu sätts likhetstecken mellan extremism och feminism. De största förlorarna är Gudrun Schyman och Fi.

Läs också

Lena Mellin