Kvinnorna tjänar bara 71 procent

Ny undersökning: Så stort är lönegapet - egentligen

Foto: ANDERS DEROS
störst skillnad i halland Sandra och Fredrik Westerén bor i Kungsbacka i Halland. De tror att en orsak till löneskillnaderna är att det är så många barnfamiljer i norra Halland. Kungsbacka, Särö och Onsala är som förorter till Göteborg. ”Eftersom män traditionellt tjänar mer blir kvinnorna kvar hemma. Det ökar löneskillnaderna”, säger Sandra, 35. Hon driver eget företag – men är mammaledig med Sigge. Maken Fredrik, inköpschef, håller med. ”Man faller in i traditionella roller”, säger han.
RELATIONER

Lönegapet mellan könen är betydligt större än man tidigare trott.

Svenska kvinnor tjänar bara 71 procent av männens inkomst.

Allra värst är det i Halland.

Aftonbladet kan i dag avslöja nya chocksiffror om löneskillnaderna mellan könen. De har tagits fram inom finansdepartementet på uppdrag av den statliga utredningen om föräldraförsäkringen.

Många jobbar deltid

Resultatet visar tydligt att kvinnorna är arbetsmarknadens stora förlorare. När en man tjänar hundra kronor drar hans kvinnliga kollega bara in 71 kronor.

Den främsta förklaringen är kvinnornas deltidsjobb. Inom kvinnliga sektorer som vård och handel jobbar många ofrivillig deltid. Heltidsjobben är få.

Samtidigt tar kvinnorna fortfarande huvudansvaret för hem och familj, vilket gör att många väljer att gå ned i arbetstid.

-Kvinnorna får betala ett jättehögt pris för det ojämställda samhället, säger Karl-Petter Thorwaldsson, regeringens utredare.

-Om pappor också stannade hemma när barnen var små skulle problemet på sikt minska.

Men det skiljer inte bara mellan könen. Det har också stor betydelse var du bor.

Alla sämst tjänar kvinnorna i Halland. De har en inkomst på 62 kronor när män tjänar en hundralapp. Minst är skillnaderna i Jämtland där kvinnorna dar in 92 kronor av männens hundring.

"Många småföretag"

Mats Buvari, länsarbetsdirektör i Halland, ser två förklaringar:

-Tillsammans med Kronoberg har vi den största andelen deltidsarbetande. Och vi har många småföretag, vilket kan avspegla sig i lönebilden. De brukar inte vara löneledande.

För Jämtland är en stor del av förklaringen den höga manliga arbetslösheten, vilket minskar männens inkomster.

Generellt är också löneskillnaderna mindre i områden med homogen arbetsmarknad och där även männen har låga löner.

Gudrun Schyman, riksdagsledamot och grundare av Feministiskt initiativ, är inte förvånad:

- De visar entydigt att löneskillnaderna kvarstår. Mycket förklaras av deltider och därför är kravet på rätt till heltid så viktigt.

A-kassa räknas in

Men det handlar också om att bryta invanda mönster kring hem och familj, menar Schyman.

-Det obetalda och det betalda arbetet hänger ihop. Det måste vi ta på allvar.

De nya siffrorna är beräknade på ett annat sätt än tidigare. De verkliga inkomsterna har lagts ihop med skattepliktiga ersättningar som a-kassa och föräldrapenning.

Så ojämlikt är ditt län

Höj din lön - 6 bästa tipsen

Tidigare:

Anette Holmqvist

ARTIKELN HANDLAR OM