Gör succé på anställningsintervjun

Så förbereder du sig bäst

RELATIONER

Hur kommer det sig att vissa alltid lyckas på anställningsintervjun? Vilka frågor kan man vänta sig och hur ska man svara?

– Det finns inga absolut rätta svar, säger karriärcoachen Nina Jansdotter, däremot ska du förbereda dig noga inför intervjun.

Nina Jansdotter, karriärcoach.

Det finns tre typer av arbetssökande. De som sällan får mer respons än ett ”tack för dina ansökan”. De som kommer till intervju, men inte längre. Och de som kommer direkt till intervju och gör ett strålande inryck under själva samtalet. Vad är hemligheten?

– Man ska förbereda sig, säger karriärcoachen Nina Jansdotter. Ta reda på så mycket du kan om arbetsplatsen: hur många anställda har de, vad har de för omsättning och mål? Läs igenom platsannonsen för att påminna dig om vad du sökte för jobb. Kanske känner du till någon som har jobbat där. Då kan du få lite bonusinformation, kanske kan du till och med få veta hur intervjuerna går till. Är det ett informellt samtal, eller ska man ta på sig finkläderna och vara redo att träffa några slipade rekryteringskonsulter?

Många sökande

Ju mer du vet, desto lättare har du att svara på frågor som ”Varför vill du jobba hos just oss?” och ”Vad kan du tillföra den här arbetsplatsen?”.

Personalrekryteringen har förändrats genom åren. Förr räckte det ofta med att komma till arbetsplatsen och berätta lite om sig själv. Idag kan det vara upp till 1000 sökande till en tjänst och arbetsgivarna ställer allt högre krav på de arbetssökande.

– Det kan kännas oerhört pressande att vara en av tio som kallats till intervju, när det var 600 sökande till tjänsten. Mitt råd är att man definitivt ska ta jobbintervjuerna på allvar och förbereda sig noga, men du ska naturligtvis inte sitta uppe hela nätterna för att öva in perfekta svar på eventuella frågor. Min erfarenhet är att de som gör bäst ifrån sig på jobbintervjuer är de som redan har jobb. De brukar vara lagom avspända, eftersom det inte är lika viktigt för dem att få jobbet. Därför svarar de inte bara det de tror att intervjuaren vill höra, utan vågar vara lite ”fel”.

Bli ingen bittergök

Däremot tycker Nina Jansdotter att du har mycket att tjäna på att känna till de vanligaste intervjufrågorna.

– Det funkar inte att bli tagen på sängen när du får frågan ”Vem är du?”. Den dyker alltid upp i någon form, så du bör ha ett bra svar på den frågan. En bra rekryterare varvar klassiska jobbfrågor med lite överraskande frågeställningar. Det är helt okej att du ibland svarar att du aldrig har tänkt på saken förut och måste fundera lite. Det viktigaste är att du inte svamlar, utan svarar så ärligt som möjligt.

Vad får jag absolut inte säga under en jobbintervju?

– Prata aldrig skit om din förra arbetsplats, inte ens om den som intervjuar antyder att hon eller han har hört dåliga rykten om den. Bli inte för personlig. Undvik att berätta för ingående om skilsmässor, sjukdomar och gamla misslyckanden. Gnällspikar och bittergökar går aldrig hem.

Terri Herrera Eriksson ([email protected])