De åtta vanligaste frågorna

– och hur du ska svara

RELATIONER

Karriärcoachen Nina Jansdotter ger sina bästa tips för att du ska lyckas på nästa anställningsintervju.

"Varför vill du jobba här?" Vissa frågor dyker nästan alltid upp – tänk ut ett bra svar i förväg.

1. Vem är du?

Berätta om dig själv i 2-3 minuter. Tanken är att ge en helhetsbild av dig, så du ska inte bara rapa upp det som står på ditt CV. Berätta inte bara att du är född i Ånge 1961, utan fokusera på det positiva med din person: vad tycker du om? Vad engagerar dig?

2. Vilka är dina starka sidor?

Förbered dig genom att tänka ut tre starka sidor hos dig själv. Vet du inte - fråga kollegor, vänner, partners. Ge också exempel, så det inte bara blir klyschor. Om du beskriver dig som ”socialt kompetent” bör du också beskriva när och hur du är det. Rabbla inte enbart upp de egenskaper som efterfrågades i platsannonsen.

3. Vilka är dina svaga sidor?

En grundregel är att du inte ska prata längre om dina dåliga sidor än om de saker du är bra på. Visa på självkännedom och att du jobbar på de dåliga sidorna, t ex ”Jag jobbar på mitt dåliga tålamod” eller ”Jag är medveten om att jag är tidsoptimist men har på sistone lyckats bli bättre på det”.

4. Vad gör du på fritiden?

Det här är den stora framtidsfrågan, eftersom alla arbetsgivare vill att de anställda har en rik fritid, gärna med en hel del motion. Det minskar risken för utbrändhet och långtidssjukskrivningar. Även om du bara är hemma med barnen och tittar på teve kan du alltid säga att du just nu är inne i en fas där familjen är viktigast, men tidigare var du med i bokcirkel/ bossanovaband/ innebandylag och tar gärna upp det framöver.

5. Varför vill du jobba hos oss?

Här har du chansen att visa att du faktiskt kan något om arbetsplatsen och har ett uppriktigt engagemang. Det kommer att märkas om du bara har sökt jobbet för att du riskerar att bli med av a-kassan.

6. Varför ska vi anställa dig?

Dra lämpliga meriter och erfarenheter plus din vilja att jobba hos just de som frågar. Var kaxig. Du ska förmedla en känsla av att du vet vad du kan.

7. Var ser du dig själv om 5 år?

Det de egentligen frågar efter är om du är en lönsam investering. Var målmedveten, men realistisk. Det kanske inte är så smart att säga att du ser dig själv som vd för hela företaget med 12000 anställda om du söker jobb som vaktmästare. Då är det smartare att säga att du ser dig själv jobba på samma företag, men som huvudansvarig för vaktmästeriet.

8. Du har några luckor i ditt CV. Varför?

En jättejobbig fråga för många. Men att visa skam är aldrig bra. Inse att vägen sällan är spikrak och berätta istället vad du gjorde under året du var arbetslös, eller hoppade av studierna för att resa. Vad drog du för nyttiga slutsatser av den tiden?

12 andra vanliga frågor

Terri Herrera Eriksson ([email protected])