”Ska jag berätta att jag är gravid?”

Läs hela chattet med karriärcoachen Nina Jansdotter

RELATIONER

anonym säger: Hej! Jag har en traineeplats på gång som verkar lovande. Nu ska jag träffa tre tjejer som är tänkta att ev bli handledare till mig tillsammans med den chef jag flera gånger tidigare haft kontakt med. Vi ska träffas över en fika hos dem på företaget. Vad ska jag tänka på för att få bli trainee hos dem?

Nina Jansdotter säger: Det låter som om du har guldläge att få som du vill. Ta reda på så mycket du kan om företaget och om traineeprogrammet så att är förberedd. Var själv aktiv och ställ frågor du inte fått svar på. Var naturlig och säljande men inte överdrivet. Skapa en dialog och var dig själv samtidigt som du visar att du är väldigt intresserad av traineeplatsen. Lycka till

ninni säger: Finns det något man inte får prata om????

Nina Jansdotter säger: På anställningsintervjuer skall man undvika att tala negativt om före detta chefer och anställningar man haft även om man har haft dåliga erfarenheter. Det ger väldigt dåligt första intryck om man börjar med att snacka skit.

Marina säger: Jag ska på jobbintervju i morgon, men känner mig osäker på om jobbet verkligen är rätt för mig. Hur vet man sånt? Kan man någonsin veta? Har du några tips?

Nina Jansdotter säger: Nej man kan självklart inte veta allt innan man gjort intervjun men om din intuition säger att det inte är rätt för dig så är det ofta sant. Ge det dock en chans och gå dit med öppet sinne och ställ själv mycket frågor kring det som du är osäker kring och behöver veta mer om innan du tar beslutet. På ett vis är det en fördel att du inte desperat vill ha jobbet för det avspeglar sig om också vet ditt eget värde och är beredd att tacka nej om det inte är rätt för dig.

Stina säger: Alla säger att man ska följa upp en inskickad ansökan med ett telefonsamtal. Men vad ska man egentligen säga då?? Förstår poängen men tycker att det känns lite krystat.

Nina Jansdotter säger: Ja det kan ibland kännas krystat det förstår jag. Ring inte bara och fråga "har ni fått ansökan" utan om du ringer så passa på och fråga något annat du undrar över om företaget, tjänsten och eller anställningsproceduren. Känn av läget. Om dom är stressade och aviga uppta inte för mycket av deras tid för det kan ge negativt intryck. Det dock inte alls alla som söker jobbet som ringer så det är ett sätt att visa att man är extra intresserad. Desto mer man använder telefonen i jobbsammanhang desto lättare brukar det vara. Övning ger färdighet och det är bra att i början ha ett enklare manuskript ifall man är rädd för att få tunghäfta.

Johanna säger: Jag har precis fått nej på ännu ett jobb jag varit på anställningsintervju på. Alltid så nära, alltid nr 2. Vad vill arbetsgivaren egentligen ha på en intervju? Och hur reser man sig och går vidare efter nederlag på nederlag?

Nina Jansdotter säger: Om du verkligen vill lära dig något så kan det vara en bra utmaning för dig att kontakta arbetsgivaren igen och be om ärlig feedback på din intervju. Kanske kan du bli ännu bättre på att presentera dig själv. Fråga vad du gjorde bra och vad du kan förbättra till nästa gång och träna på dessa säaer. Eller så får du reda på att du gjorde jättebra intryck men dom ville ha en helt annan profil ex någon mer eller mindre erfarenhet, annan ålder etc och du kan ju bara vara dig själv eller hur?

marit säger: Jag har just upptäckt att jag är gravid, i åttonde veckan. Ska på intervju på tisdag för ett fast jobb - säger jag något??

Nina Jansdotter säger: grattis till din graviditet! Jag får ofta frågan om man skall säga något i detta läge och där måste du ta dig en funderare vilken som är bäst för dig just nu beroende på många faktorer ex vad det är för typ av tjänst, vilken policy dom har på företaget och om du verkligen behöver en lön eller ej. Det finns lagar mot diskriminering mot blivande mammor men i praktiken vet vi alla att dessa inte alltid följs så visst tar du en risk att du blir bortsorterad om du berättar. Min personliga åsikt är dock att jag själv inte skulle vilja jobba någon stans med dålig inställning till blivande föräldrar. Jag förstår att det är ett jobbigt beslut för dig. Använd både hjärta och hjärna. kram

vännen säger: Hej Nina. Jag är i sluttampen på mitt examensarbete på ett civ. ing. program och jag har sökt en massa jobb. Jag har bl.a. spontansökt en anställning på mitt drömjobb och igår när jag för tredje gången ringde och frågade om de hade någon plats på gång. Fick jag svaret ja. Så jag ska dit och prata med dem och jag vet inte hur många som är kallade. Ska jag förbereda mig lika mycket som inför en vanlig intervju? Är det något speciellt jag ska tänka på?

Nina Jansdotter säger: Jättebra, vad duktig du är! Oavsett hur det går på detta jobbet så kommer det lösa sig för dig då du är kreativ och framåt och inte rädd för att ringa och ligga på själv. Du har ett jättebra utgångsläge och ja jag tycker du skall förbereda dig med att tänka efter vilka dina främsta styrkor är och vad du kan tillföra. Visa gärna varför du valt just dom och att det är ditt drömjobb och att du håller dig uppdaterad om vad som händer i branschen. Spännande! Visualisera dig när du sitter där på ditt jobb och hur du kommer känna dig så kommer du i rätt stämning. Jag håller tummarna!

Tommy säger: Jag är på väg att söka nytt jobb. Som förut vill jag ringa till f.d. anställda, eller den som ska lämna den tjänst jag nu söker, för att höra mig för om vad jobbet innefattar, hur den sociala miljön är, om jag kan hantera allt som jobbet kräver praktiskt osv. Detta gör jag innan jag ens anmäler mitt intresse för tjänsten alls. Men den tilltänkta arbetsgivaren kan eller lär få höra att jag ringt och intresserat mig/talat med de anställda. Själv tycker jag att det är god idé, men kan du laborera lite runt hur tilltänkta arbetsgivare kan tolka att man gör så?

Nina Jansdotter säger: Jag tycker att det visar på att du är seriöst intresserad av att skapa dig en bred bild av företaget och vad dom har att erbjuda dig. Det visar att du är mån om att det det skall bli rätt för dig. Det är dock lite ovanligt att man gör så i Sverige (än så länge men det lär öka med konkurrens och att de yngre är mer måna om att hitta rätt) så du är lite tidigt ute. Kanske någon arbetsgivare undrar över din strategi men i så fall är det företaget kanske ändå rätt för din stil? Kul att du är så kreativ och framåt det kommer att ge utdelning i din framtida karriär.

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta. Tack Nina och tack alla ni som ställt frågor.

Nina Jansdotter säger: Tack alla som ställt frågor. Idag blev jag mycket glad och imponerad över er framåtanda och intitiativförmåga till att själva ta ansvar för era egna karriärer. Ett stort lycka till :)