Är det okej om din dotter viker ut sig?

Belinda tafsar på flickfotografen Bingo Rimér

Foto: ANDREAS BARDELL
”Vill du vika ut dig, du som är proffs”, säger jag och håller upp raffsetet från Twilfit. Bingo ser inte helt nöjd ut. ”Nä, för några år sedan hade jag gjort det men jag ska ju börja tänka på min image.”
RELATIONER

Är det okej för dig om din dotter vill vika ut sig?

Ja. Absolut!

Skulle du plåta henne?

Eh? jo? alltså, nä jag skulle inte ha något problem? hellre att jag gjorde det än att hon kom hem och sa att hon hade träffat en gubbfotograf som hette Zingo. Då är det bättre att pappa Bingo kommer haha!

Om hon börjar skämmas för dina utviksbilder, ska du lägga ner då?

Ja! Hon är den enda som har det inflytandet på mig.

Vad tycker din familj?

Min äldsta lillasyster, hon är den intellektuella haha, och hon har lite synpunkter. Skulle jag skicka en bild på mig och en massa halvnakna tjejer skulle hon inte sätta upp den på kontoret och säga ”här är min bror”.

Vad tycker du om utviksdebatten som varit de senaste åren?

Jag tycker att den varit onyanserad, lite svartvit. Det är beklämmande. Många människor som uttalat sig är aningen okunniga och drar alla tjejer över en kam.

Men bryr du dig? Du blev väl känd på utviksdebatten?

Nja? men jag kan i vissa sammanhang vara utsatt för förutfattade meningar. Det kan vara lite tröttsamt. Det är ett sådant fokus på sex och utvik men om jag slår ut mina fotograferingar på årsbasis så fotar jag kanske en tjej i månaden. Annars gör jag stora reklamjobb, plåtar artister, jobbar mot företag.

Vad tycker du om att äldre kändiskvinnorna är nakna i en ny kalender men inte vill kalla det utvik?

Det är en något oärlig form av paketring, de trycker ju på samma kommersiella knappar som vi gör. Men visst, det är skillnad på att vika ut sig i olika sammanhang, det är det. Men när man jämför det jag gör med grova porrtidningar, då blir debatten lite för onyanserad.

Vad är skillnaden mellan Moore och Fib Aktuellt?

Det är inte lika naket i Moore.

(Jag slår upp en sida i senast Moore, helnaken kvinna ligger på en sandstrand med endast ett rep lindat runt kroppen).

Är inte det här helnaket?

Jo, haha? visst, det är sand och rep? haha, men? det är naket ja.

Jag tycker att det påminner om Fibban.

Då har vi olika åsikter där. Fibban har bilder på mäniskor som har sex och är i högsta grad grövre.

Retuscherar ni mycket, celluliter och annat?

Absolut. Alla tidningar gör det, och all reklam också. Jag förespråkar att man ska stå för det. Unga människor måste fatta att det inte är på riktigt. Man borde införa mediekunskap i grundskolan. Jag skulle gladeligen stå där och föreläsa.

I hop med linda Rosing?

Ja! Skönheten och odjuret!

Har du makt över ett skönhetsideal som inte sällan kräver kirurgiska ingrepp?

Jag tror att reklam eller en läppförstoring i Vecko-Revyn är tio gånger värre än vad vi gör. Och vi visar inte osunda kroppsideal, utan tjejerna har kurvor.

Du är smart och egentligen en duktig fotograf. Blir du inte trött på pajasbilden av dig själv, ”Utviksbingo”?

Jo visst, det är priset jag betalar. Men jag ska jobba på det.

Får du mycket ligg?

Jag ska försöka svara diplomatiskt? jag är singel sedan i våras och kan konstatera att man inte är garanterad ligg men förutsättningar är bättre än för en kille som jobbar i Solna och inte träffar så mycket brudar.

Du är väl ingen hunk direkt.

Nä, haha? vad menar du?

Du kanske inte skulle fått chans på Natacha Peyre om du var Bingo revisorn?

Det finns onekligen en poäng i det du säger men tjejer är ju inte lika utseendefixerade. Jag har en isbrytare genom mitt mandat som fotograf men en relation bygger inte bara på utseende. I annat fall hade kanske jag dömt ut Natacha som kom där med jättebomber och läppförstoringar.

Hur är du som pappa?

Jag tar hundraprocentig ansvar för min del. Jag har delad vårdnad och byter på fredagar. Ena veckan är jag lugn hemmakille som umgås med min dotter, andra veckan sitter jag nere på Sturecompagniet och skålar i skumpa.

Kan du kombinera karriär och pappaliv?

Nu när jag är min egen chef så unnar jag mig att inte stressa Jag pallar inte att väcka henne och stressa med att klä på henne. Jag är fascinerad över föräldrar som lämnar in ungar fan åtta på morgonen. Vi brukar släntra in vid halv tio, tio, haha. Mitt dilemma är att jag behöver vara på jobbet till sex. Så min syrra som jobbar nära dagiset brukar hämta.

Vet de andra föräldrarna på dagis vem du är?

Jo det vet dem. Jag har ett playboyhalsband som jag hängde på Nova för hon ville ha ett likadant som jag har. Så hon gick till dagis med det men när hennes mamma såg det tog hon bort det direkt och de andra föräldrar hade nickat i samförstånd typ ”bra gjort” ? haha!

Hur har du klarar dig genom åren. Har kompisar hjälpt till eller har du gått till socialen?

Hur menar du nu? jaja du har kollat på min?

Årsinkomst ja. 38 000 senast deklarationen (2003).

Ja alltså? ja? jag har? jag har fått hjälp av familj och kompisar. Men så här är det, varenda krona går ut när man startar företag

Men 38 000 kronor... Du gör ju reklamuppdrag och massor av annat.

Ja men den siffran du pekade på? jag har haft hög omsättning och kameran har kostat 300 000. Jag plockar inte ut så mycket i lön. Men min lön är högre nu än då. Jag vill göra en bra tidning och tids nog kommer jag att tjäna pengar.

Jag börja undra. Är det mycket svartarbete i din bransch?

Nej nej det är det inte.

Är inte glamourbilden av din bransch lite överdriven?

Jo visst. Jag sticker inte under stol med vad tjejerna tjänar.

Vad får man för ett utviksomslag för Moore?

Tretusen kronor. Jag säger alltid till tjejer som vill bli utviksmodeller att plugga och skaffa en förbannad utbildning.

Drömutviket?

Prinsessan Madeleine.

Har du lagt ut en förfrågan?

Nä, det skulle bara vara löjligt. Men jag har fotat kronprinsessan.

Va?

Nej men hennes kompis hade möhippa och då var de här och tog bilder. För möhippan.

Maktfaktor/Bingo Rimér

Tidigare ”Belinda tafsar på makten”

Belinda Olsson möter dem som har makt över våra liv och tankar. Idag Bingo Rimér, flickfotograf, som blivit landets främsta leverantör av dokusåpabrudar med stora bröst och Restylane-läppar.

Belinda Olsson