Brukar du titta på porr, Reinfeldt?

Belinda Olsson fortsätter att tafsa på makten

Foto: Andreas Enbuske
RELATIONER

Varför hatar du arbetslösa?

Det gör jag inte. Jag hatar inte människor. Men jag är störd av att Sverige finner sig tillrätta med ett stort utanförskap.

Har du själv varit arbetslös?

Jag har haft det knapert. Innan man fick jobb när man hade pluggat ...

Men frågan var om du har varit arbetslös.

Nej. Men jag har människor i min närhet som har varit det. Som har haft det tufft. Jag har också rest runt mycket och träffat arbetslösa.

När grät du senast?

Eh ... jaa ? jag kan bli känslomässigt tagen av filmer. Sist såg jag ”Sjätte sinnet” med Bruce Willis. Det gäller att hitta den där känslan, att det känns som om filmen talar till mig.

Kommer det riktiga tårar?

Absolut. Och alla tycker jag är jättefånig i soffan. Men det bjuder jag på.

När sa du ”jag älskar dig” till din fru senast?

Jag skickade ett sms för några veckor sedan med detta budskap.

Oj, det är rätt längesedan.

Jaa...

När sa hon det till dig senast?

Det var nog längre bort i tiden. Det är möjligt att vi inte säger det tillräckligt ofta, vi har varit gifta länge nu.

Vem städar och tvättar hemma hos dig?

När jag blev partiordförande så köpte vi städhjälp. Tidigare hade jag städansvaret och var rätt noggrann, vår äldsta son är dammallergiker. När det gäller tvätt så delar min hustru och jag, men vi har olika tillvägagångssätt. Jag älskar att dra ihop väldigt mycket tvätt, och har ett väl uttänkt schema, först en 60-tvätt så den kan torktumla, följt av en 40-tvätt som jag kan hänga på tork över natten och jag vill inte att någon ska lägga sig i. Men min hustru tycker – med rätta – att det belamrar hela huset.

När flirtade någon med dig sist?

Vi gick faktiskt igenom detta i går, för jag var och talade på en sammankomst med moderatkvinnorna, det var 118 kvinnor och två män. Efteråt skojade mina medarbetare om att jag har dragningskraft på äldre kvinnor. Det ligger säkert en del i det. De känner en viss värme för mig...

Kollar du på porr?

Jag har tittat på porr men gör det inte.

Vad är din allmänna syn på pornografi?

Det finns ju grader i vad som är porr. Det finns – och detta är inget försök att säga att något av det är så väldigt bra – hårdporr som är väldigt förnedrande och annan porr som inte är det lika mycket. Sedan finns det någon slags lättporr-genre som är mer naket men inte så penetrerande. Haha, det låter som om jag är väldigt insatt och funderar mycket på det här.

Som om jag intervjuar en porrkung.

Ja precis! Det var fint att du tog upp det för det har jag länge velat tala om... Nä, jag vill inte vifta bort frågan, den är viktig. Inte helt oväntat såg jag porr i lumpen, i en väldigt manlig miljö. Vi satt på filmkvällen och en kille hade fixat en porrfilm. Finns egentligen inget mer avtändande än att trettio grabbar kollar ihop.

Varför börjar inte moderaterna räkna på vad våldet mot kvinnor kostar?

Det har vi gjort.

Men gör det till en valfråga.

Absolut. Jag ser tre valfrågor framför mig om jag får bestämma: Jobben, kvaliteten på den skattefinansierade välfärden och hur våld och brott förändrar Sverige.

Tycker du att du är snygg?

Nä. Men jag har ju stora bruna ögon har jag hört...

Har du provat knark?

Nej aldrig. Redan i unga år var jag övertygad motståndare till narkotika.

När var du full senast?

Det var väldigt längesedan. Jag är försiktig med alkohol. Jag hade i unga år ett par erfarenheter som resulterade i att jag mådde väldigt dåligt av det. Jag dricker inte starksprit, och är måttlig konsument överhuvudtaget.

Röker?

Nej. Men jag äter godis, haha.

Vad tycker du om Linda Skugge? Hon har skrivit många krönikor om dig. Jag tror att hon gillar dig.

Haha... jag vet att hon skriver ofta om mig. Jag har lärt mig att en bra krönikör har viss sälta och det värsta som kan hända är att en makthavare plötsligt hoppar fram och omfamnar henne... men både Linda och du, jag har märkt att ni skriver ”Modde-Freddan” om mig och det har jag faktiskt sagt till mina medarbetare att vi ska fundera över, om det är ett sätt att kommunicera med yngre människor, att använda det uttrycket..

Säg att du blev statsminister. De har två poster i regeringen kvar att tillsätta: jämställdhetsminister och integrationsminister. Och dessa kändisar att välja mellan: Richard Wolf, Agneta Sjödin, Linda Skugge, Alexandra Pascalidou, KG Hammar och Carola.

Okej. Då skulle jag säga Linda Skugge som jämställdhetsminister och Richard Wolf som integrationsminister.

Maktfaktor/Fredrik Reinfeldt

Tidigare ”Belinda tafsar på makten”

Belinda Olsson möter de som har makt över våra liv och tankar. I dag får moderatledaren Fredrik Reinfeldt berätta om han tittar på porr, vem som städar hemma och när han grät senast.

Belinda Olsson