Desperat? Inte jag!

Hemmafruar mindre stressade

RELATIONER

De jobbar heltid, sköter hem och barn – och måste hela tiden kämpa för jämställdheten.

Inte konstigt att svenska kvinnor är stressade.

Foto: AftONBLADET
Tvingas hinna med allt Svenska kvinnor tvingas fortfarande göra två tredjedelar av hushållsarbetet – trots att de arbetar. Därför är hemmafrun mer nöjd, visar undersökningen.

Ny forskning visar nu att svenska kvinnor är mer frustrerade än kvinnor i de länder där jämlikheten är mindre.

Eller mycket förenklat, hemmafruar är nöjdare än kvinnor som jobbar och lever i hyfsat jämställda förhållanden.

Bättre i teorin

Orsaken är att den svenska jämställdheten ser bättre ut i teorin än i verkligheten. När det kommer till kritan är den svenska genomsnittsmannen inte mycket bättre på att diska, städa och byta blöjor än italienare och tyskar.

– Svenska kvinnor har höga ideal när det gäller jämställdhet. Men deras eget liv stämmer inte överens med idealen och det skapar missnöje, säger Mikael Nordenmark, forskare på Arbetslivsinstitutet.

Och missnöje leder till tjat och bråk. Som om det inte räckte med att hinna med jobb, hem och barn måste kvinnorna föra en ständig kamp för jämställdheten.

”Mentalt ansvar”

Ett av de vanligaste skälen till bråk i svenska hem är hushållsarbete.

– Kvinnors stress handlar även om att ta ett mentalt ansvar. Männen gör kanske en hel del, men kvinnorna sköter planeringen och måste be männen. Kvinnor har huvudet fullt och kan aldrig koppla av, säger Mikael Nordenmark.

Lösningen på problemet är inte att återgå till den gamla ordningen med hemmafruar och männen som familjeförsörjare, menar han:

– Det är några generationer kvinnor som får dra ett tungt lass för att bryta invanda könsroller. Men i förlängningen är ils­kan bra för det leder till förändring.

Kvinnor gör två tredjedelar av allt arbete i hemmet

Katarina Sternudd