Wille, Berit och andra föräldrar

RELATIONER

Tänk att Wille Crafoord har sånt inflytande i politiken? Han skrev ju en debattartikel där han klagade på att det bara var hans barns mammor – Josefin Crafoord och Sanna Lundell – som fick barnbidraget. Wille kan gå ut och fira ikväll, för nu har Berit fått upp farten. Berit Andnor, familjeministern. Jag är lite förvånad över det här förslaget som Berit ska lägga fram, alltså att barnbidraget ska delas lika mellan föräldrarna efter en skilsmässa (om det förekommer så kallat växelvis boende). Berit har ju varit så emot att dela föräldraledigheten, och nyss var det ett fasligt liv om just det på s-kongressen. Så kommer detta, och jag undrar: är det för att slå lite jämställda dunster i våra ögon så att vi feminister ska glömma bort att det inte blev någon delad föräldraförsäkring? Jag har alltså inget emot att barnbidraget delas, jag tycker att det är i huvudsak bra, men det är en klen ersättning för den uteblivna delade föräldraförsäkringen. Men man kanske ska tolka det positivt: Berit har kommit till insikt, och det här är bara början? Berit och Wille kanske kan fira ihop?

Veckans man: Johan Glans

Det är inne med humor i svensk media och mest är det ”elaka” killar som bär upp humortrenden. Henrik Schyffert far jorden runt och söker förklaringar till humorns väsen. På bio går uräckliga och ibland motbjudande roliga ”The Aristocrats” (en film man i n t e bör se på sin första date). Vi har träffsäkra satiriska ”Hey Baberiba” som driver med kungahuset, vi har de roliga mobbarna Filip Hammar och Fredrik Wikingsson och flera andra roliga och, som sagt, oftast elaka, killar.

Men roligast är – snälla Johan Glans! Jag såg honom i ”Parlamentet” i söndags, utklädd till kvinna dessutom. När andra manliga komiker klär ut sig till kvinnor och skämtar om kvinnor blir det nästan alltid plumpt och fel. När Johan Glans skämtar tar man vad som helst. Han är offensivt snäll. Som en omfamning. Killen liknar en kombination av Putte i blåbärsskogen, Solstickanpojken och Kalles Kaviarpojken. Och så rodnar han så bra. I ”Parlamentet” gjorde han plötsligt den där Sharon Stone-scenen i ”Basic Insinct”, och lyfte benen över varandra med kameran mellan benen. Succé.

En kompis till mig som är lärare på gymnasiet berättar att fler än en söt tjej har diskuterat om Johan Glans är singel, så det är inte så att hans snällhet uppfattas som mesighet. De elaka killarna har lite att lära.

Åsa Mattsson ([email protected])