Nu slår kvinnorna tillbaka

Kvinnors hämnd tema på Stockholms filmfestival

RELATIONER

Charlize Theron i ”Monster”, Uma Thurman i Kill Bill-filmerna, Angelina Jolie i ”Mr & Mrs. Smith”... Det har blivit vanligt med kvinnor som slåss på vita duken. Så vanligt att Stockholms filmfestival i år har valt ”kvinnors hämnd” som specialtema.

Uma Thurman som The Bride i Kill Bill-filmerna.

Det har hänt något med kvinnor på film. Efter att tidigare mest ha varit tvungna att räddas av en muskulös hjälte, eller i bästa fall fått försvara sig med en vass replik, är det i dag uppumpade biceps och slipade vapen som gäller.

Ämne i tiden

De våldsamma filmkvinnorna uppmärksammas i år särskilt på den pågående filmfestivalen i Stockholm med filmer, en utställning och ikväll onsdag en debatt.

– ”Kvinnors hämnd” är ett ämne i tiden. Vi har sett att kvinnors våld har letat sig in även i breda filmer som till exempel ”Mr. & Mrs. Smith”, och tycker att det är intressant att diskutera varför, säger Git Scheynius, festivalchef.

– På både film och tv är kvinnoporträtten ofta väldigt tradtionella, det är många offerroller, eller bilden av kvinnan som god och vårdande – så det är intressant när det dyker upp kvinnor som slår tillbaka.

Motstånd från feminister

Många ser de våldsamma kvinnorna som ett tecken på ökad jämställdhet i samhället, att man nu törs visa att även kvinnor kan vara onda. Men andra menar att det bara handlar om pengar; att beväpnade kvinnor bara skulle vara ett nytt grepp för filmproducenter att locka publik.

– Kvinnors filmvåld möter motstånd även från mer oväntade håll, som från feminister. Det tycker jag är intressant, måste filmen alltid visa ”rätt” bild av kvinnor?, säger Git Scheynius.

Vem är din egen favorit bland de hämnande kvinnorna på film?

– Då säger jag hon i den sydkoreanska filmen Lady Vengeance, som vi visar på festivalen i år. Det är en mycket våldsam film men det handlar om mycket skarp samhällskritik mot det sydkoreanska samhället.

Hämnarkvinnor på film

Anna Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM