"Jag var ett vrak"

Gwyneth Paltrow berättar om den svåra tiden innan hon träffade sin stora kärlek

1 av 2 | Foto: BULLS
DET RULLAR PÅ. Gwyneth tar en promenad med dottern Apple i New York. Familjen bor både i London och New York.
RELATIONER

Gwyneth Paltrow är tillbaka efter mammaledigheten - framgångsrik, eftertraktad och lycklig. Men så har det inte alltid varit.

- När jag mötte Chris var jag bara ett enda stort vrak, säger hon.

Nu ryktas det att hon och Coldplaysångaren väntar barn igen.

Det har runnit mycket vatten under broarna sedan Gwyneth Paltrow spelade brallorna av Brad Pitt, i filmen "Seven", 1995. Var kom hon ifrån? tänkte man då. Nu tio år senare är hon en av Hollywoods hetaste skådespelerskor.

Med en Oscar i bagaget och flera uppmärksammade filmroller på meritlistan är hon alla toppdesigners drömgäst på visningarna I Paris, Milano och New York. Inför 2006 har hon signat för sex långfilmsroller. Skrivit ett mångmiljonontrakt med Estee Lauder värt 23 miljoner kronor och är i dagarna premiäraktuell med filmen "Proof". Filmen handlar om en ung tjej och hennes kärleksfulla omhändertagande av sin pappa, matematikgeniet och halvgalne, Robert, spelad av Anthony Hopkins. Samma roll spelade hon inför fulla hus på Londonteatern Donmar Wearhouse för tre år sedan. En känslosam roll att spela då eftersom Gwyneth förlorade sin egen far, regissören Bruce Paltrow, i strupcancer mitt under pågående spelsäsong.

Sörjde sin far

- Mycket i mitt liv har ändrat sig sedan teaterproduktionen och filminspelningen. När jag gjorde teateruppsättningen av "Proof", levde min far och jag var singel. När jag gjorde fimen var jag gravid, gift och sörjandes min far, berättar hon i den brittiska tidningen Vogue.

Att Gwyneths förflutna har påverkat henne som person är helt klart.

- Det är tre händelser som gjort att mitt liv ändrats drastiskt. Min pappas död, att jag träffade Chris Martin och att Apple föddes. Jag har aldrig känt sådan lycka som när Apple föddes, säger hon.

Det var strax efter hennes pappas död som hon träffade Coldplaysångaren Chris Martin backstage efter en spelning i London.

- När jag mötte Chris var jag bara ett enda stort vrak. Chris spenderade ett helt år med att försöka få mig på fötter igen. Han blev min livlina, berättar hon. I princip hela storsäljande albumet X&Y var tillägnat Gwyneth och textrader som "Tears streaming down your face", "Lights will guide you home" och "I will try to fix you", talar sitt tydliga språk. Coldplay kan tacka Gwyneth Paltrow för sina hits"

- Det har varit så skönt att fokus för en gångs skull inte har legat på mig utan på Chris. Han har verkligen förtjänat de här framgångarna säger hon. I tidigare förhållanden har jag alltid känt att någonting har saknats, så känner jag inte med Chris. Nu känner jag mig hemma, berättar hon i amerikanska Vogue.

Men nu är det slut på mammaledigheten och det dagliga gullet med dottern Apple, 15 månader - i alla fall för stunden.

På presskonferensen i London vid lanseringen av filmen "Proof" satte Gwyneth myror i huvudet på alla journalister genom att lägga händerna på magen och kryptiskt säga "att det är två Paltrow i rummet just nu". Sedan dess har rykten florerat i internationell press att hon väntar sitt andra barn med Coldplaysångaren, Chris Martin.

Under hela förra året följde Gwyneth och dottern med pappa Chris på världsturnen. Nu väntar röda mattan, ambassadörskapet för Estee Lauders nya doft "Pleasure" - och manuspluggande. Nyligen snuvade Gwyneth Sharon Stone på huvudrollen i den kommande filmen om Marlene Dietrich och Gwyneth har börjat trappa upp inspelningarna av "Running with "Scissors". Hur ska hon hinna vara mamma?

- Jag ser till att ha kvalitetstid med Apple. Jag gjorde en filminspelning på 10 dagar när Apple var tio månader. Det var hemskt. Det var första gången det inte var jag som badade henne, lade henne i sängen och fanns där när hon vaknade. Jag ska göra allt i min makt för att hålla ihop familjen. Man är ingen familj om man inte spenderar tid tillsammans, berättar hon i Vouge.

En av de högst betalda

Det lukrativa kontraktet med Estee Lauder gör henne till en av de högst betalda hollywoodskådespelerskorna i skönhets- och modebranchen. Skådespelerskan Isabella Rossilinis kontrakt med Lancome för femton år sedan var bara kaffepengar jämfört med Gwyneths tjugotremiljoners kontrakt. På presskonkonferensen och offentliggörandet av kontraktet berättade hon om sin syn på skönhet och stil.

Varför beslutade du dig för att skriva kontrakt med ett skönhetsmärke?

- Jag har varit ett fan av Estee Lauder sedan många år tillbaka och jag tycker att märket står för elegans och tidlöshet.

- Hela konceptet med parfymkampanjen är tilltalande eftersom den handlar om att ta tillvara på livets alla små glädjestunder, precis vad jag själv försöker göra just nu med min egen familj, berättar Gwyneth.

Gwyneth Paltrow är personlig vän med modedesignerna Valentino och Karl Lagerfeld och ses ofta på vipstolarna vid prestigefulla modevisningar runt om i världen. Tom Ford som är ny gästdesigner på Esteé Lauder är dessutom hennes privata vän.

- Tom Ford är nog en av de mest talangfyllda och kreativa designers som finns i dag. Jag har känt honom länge och han kommer förmodligen att bli lika etablerad i skönhetsbranchen som han blev i modevärden.

Hur har din stil förändrats sedan du blev mamma?

- Jag älskar fortfarande mode, men det har kommit att bli mycket mindre viktigt sedan jag blev mamma.

Ingmar Bergman skulle förmodligen säga att Gwyneth är sval som en midsommarnattsdröm. Hon har blivit en stilikon, vår tids svar på Grace Kelly, både amerikansk och europeisk i sin framtoning.

Hur definierar du stil och skönhet?

-Stil har med ditt självförtroende och din attityd att göra. Din stil ska passa in i din personlighet. Skönhet ser du hos kvinnor som är bekväma i sig själv och gillar sig själv. Då kommer också skönheten fram.

Vad kommer du att lära din dotter Apple om skönhet?

- Min egen mamma lärde mig att tro på mig själv och vara tillfreds med mig själv, och jag hoppas att jag kan överföra den inställningen till min egen dotter.

Hade en romans med Brad Pitt

Agneta Elmegård