Nytt p-piller stoppar mensen

”Inga risker med att inte blöda varje månad”

RELATIONER

Slipp mensen och slipp alla pms-besvär. Det lovar ett nytt p-piller, som troligen kommer att lanseras i USA i år.

– Det finns inga risker med att inte blöda varje månad, säger Viveca Odlind, professor i gynekologi, på Läkemedelsverket.

Det nya p-pillret, Anya, är det första p-piller som gör att kvinnan helt slipper mensen. Det är ett så kallat kombinationspiller, som innehåller både östrogen och gestagen.

Det är också det första p-piller som ska tas varje dag, utan uppehåll. De p-piller som säljs idag tas under 21 dagar, sedan ska kvinnan göra uppehåll eller ta ett sockerpiller under sju dagar då hon vanligtvis får en blödning.

Viveca Odlind på Läkemedelsverket tycker att det låter bra med ett p-piller som ska tas varje dag.

– Den tablettfria veckan kan vara ett problem för många, de glömmer bort att börja om. Om du bara glömmer det en dag så sjunker säkerheten för p-piller som preventivmetod drastiskt.

”Regelbundenheten viktigast”

Att mensen uteblir helt ser hon inte som något problem. De kvinnor som tar p-piller i dag har inte heller mens – den blödning de har varje månad är konstgjord och triggas av hormonförändringen när man gör uppehåll med p-pillren.

– När man började tillverka p-piller på 1960-talet trodde man att kvinnor helst ville ha mens, att det skulle kännas mer naturligt om man blödde varje månad.

Ett inte helt ovanligt problem med många av dagens lågdoserade p-piller är att de kan ge oregelbundna mellanblödningar.

– Jag tror att förutsägbarheten är det viktigaste för många kvinnor. Antingen blöder man inte alls, eller så blöder man en gång i månaden och då vill man veta när.

Vill sälja i Finland

Enligt Wyeth Pharmaceuticals, som tagit fram det nya pillret, slipper 71 procent av kvinnorna som testat Anya helt sin mens efter sju månaders användning.

Företaget har nu ansökt om att få sälja p-pillret i USA och i Finland. Ansökningen i Finland hoppas man ska vara en genväg till European Medicines Agency – om detta EU-organ godkänner ansökan kan pillret säljas i hela EU, inklusive Sverige.

Anna Andersson