Trängselskatten är en mansfråga

RELATIONER

Jag har just varit ute på gatan och kollat att ingen snott min registreringsskylt. Det är det enda som jag oroar mig över med trängselskatten i Stockholm. Annars tycker jag att det är i huvudsak bra, inte minst från ett könsperspektiv. Tidigare har jag ju visserligen misströstat och fruktat att det mesta som kommer att hända är att männen kommer att ta ännu mer pengar från hushållsbudgeten till sin bilåkning, för det ä r män som åker bil och kvinnor, och några män (främst unga killar) som åker kollektivt (kolla hur många kvinnor som överhuvudtaget funnits med i tv-sändingarna i den här mans-frågan...).

Nu är jag mer hoppfull. Jag tror att ett antal fler män faktiskt kommer att ställa bilen, kanske kan kvinnorna få ha familjens bil eftersom de ofta har större behov? Ett antal kvinnor kanske slipper släpa matkassar i snön med tre ungar från mataffären nu...

En del kritiker av det här försöket menar dock att det hade varit bättre om man hade tagit de pengar det nu kostar skattebetalarna och lagt dem på kollektivtrafiken direkt, men hittills visar ju alla undersökningar att det enda som verkligen minskar biltrafiken i citykärnan, är att själva bilåkningen kostar mer.

Tro nu alltså inte att jag är emot bilåking. Jag älskar att köra bil, men det som retar mig är att män kör för mycket bil och kvinnor alldeles för lite. De flesta av oss behöver ju inte åka inne i städerna överhuvudtaget. Där ska man åka med de färdmedel som passar när det är trångt, men de ska vara bra också.

Jag oroar mig faktiskt över en sak till med trängselskatten, den dåliga förberedelsen hos SL och Connex. Idag på morgonen blev det förseningar, och flera ansvariga för kollektivtrafiken säger att det inte finns några extraresurser att sätta in. Varför inte det? Varför ska resenärerna acceptera det? Är det nån naturlag eller? Varför finns det inga extra vagnar? Men skaffa fram dem då!

Veckans man: Tom Jones

Det är inte på alla konserter det yr trosor över publikhavet men på Tom Jones konserter gör de det. Och då har han ändå hunnit bli 65, tjuren från Wales med sina hitar Delilah, Sexbomb och It's not unusual. Still going strong kan man säga och nu ska han visst bli adlad av drottning Elizabeth också. Sir Tom... det låter inte så tokigt faktiskt. Jag blir på riktigt gott humör när jag tänker på denne adelsman med Las Vegas-stuk, med sin ständiga ofernissade nybyggarentusiasm och massor av brunstiga bröstoner. Tom Jones med för mycket solbränna, uppknäppt skjorta, hårigt bröst och feta

guldlänkar, han är för gammal, för obantad, inte ett dugg sofistikerad. Så fel och så rätt, i den smala, glatta ytans tid, killen har väl aldrig ens hört talas om GI-metoden och skulle nog inte hamna på Kate Moss lista.

Åsa Mattsson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM