Vem har bäst koll på bollen?

Forskare: Simultan- förmåga beror inte på kön

RELATIONER

”Kvinnor kan ha fler bollar i luften än män.”

Har man hört.

– Det stämmer inte, säger Christina Harrington, legitimerad psykolog, som gjort en egen studie.

Så mammor – gå inte på myten om att ni ska göra allt på en gång.

Foto: Katrin Jakobsen
gå inte på myten Man, träna din simultanförmåga. Det finns inga som helst bevis för att kvinnor är bättre på att göra flera saker samtidigt.

Att kvinnor skulle ha bättre simultanförmåga än män är en väl känd ”sanning”. Det är hon som ska dammsuga, prata i telefon och snyta barn samtidigt. Medan pappor ibland inte är betrodda att komma ihåg två varor i mataffären och barnalvedon på apoteket.

Kan leda till ökad stress

Christina Harrington, som arbetar med ledarskapsutveckling på Edward & Smedje, tyckte inte att det stämde. Så hon gjorde en egen studie.

– Det visade sig att det inte var någon skillnad mellan kvinnors och mäns simultankapacitet. Många män blev väldigt glatt överraskade och sa ”Det här ska jag gå hem och berätta för min fru”.

Christina Harrington är kritisk till det vanliga påståendet att kvinnor är bra på att göra massor av saker på en gång, medan män måste få koncentrera sig på en enda uppgift.

– Det är populärt att försöka hitta könsskillnader. Det påverkar förstås hur man förhåller sig till olika uppgifter. Den som uppfattas ha dålig simultankapacitet har mycket lättare att sätta gränser och säga nej. Det blir lätt att smita undan.

– Och den som anses ha god simultankapacitet får stora krav på sig att klara av mycket på en gång. Om man inte är lagd åt det hållet ökar stressnivån.

Av gammal vana

Jo, det är förstås enklare att bara laga mat, än att laga mat, ringa Försäkringskassan, plocka ur diskmaskinen och prata med en femåring samtidigt. Ändå gör många mammor just det. För att kanske få lite tid över till att göra ingenting, eller för att de är vana.

Vad händer för den som helst gör en sak i taget, men inte kan säga nej till fler?

– Den som upplever negativ stress bör ta en extra titt på hur många saker man egentligen gör, och lyssna på sina signaler. Risken är annars att man mår dåligt och känner sig splittrad.

Studie på blivande chefer

– På hemmaplan kanske man försöker göra så mycket som möjligt – plocka upp saker, laga mat och ringa lite – för att senare få koppla av. Då kan det vara bättre att planera in en kväll för att ringa samtal, och en för att städa upp grejer. Det kan frigöra mycket tid.

Christina Harrington byggde sin studie på ett test där flera moment ska utföras samtidigt. Det gjordes av 250 chefer och blivande chefer – både kvinnor och män – men hon menar att studien går att applicera även på hemlivet.

Skillnaderna inte belagda

Vad säger då forskningen egentligen om mäns och kvinnors förmåga att göra många saker samtidigt? Den mest uppmärksammade studien gjordes 1982. Då undersöktes fjorton hjärnor. Man fann att kvinnornas bakre del av hjärnbalken – corpus callosum – var något bredare. Hjärnbalken binder samman hjärnhalvorna och denna bredare del skulle då påverka simultankapaciteten positivt hos kvinnorna.

Men trots att många liknande studier gjorts så har ingen kunnat belägga de här skillnaderna, berättar Katarina Hamberg, docent i allmänmedicin vid Umeå universitet.

– Lägger man ihop alla studier som gjorts om corpus callosum så märks inga skillnader mellan könen. Ändå lever denna ”sanning” vidare.

Medfött eller tränat?

Varför är det så populärt att hitta biologiska skillnader mellan mäns och kvinnors hjärnor?

– Man vill gärna ha en biologisk förklaring till det som ifrågasätts, det ses som ett facit. Men även om man skulle finna att kvinnor har bättre simultankapacitet, så är frågan varför. Är det medfött, eller beror det på att kvinnor får öva upp den förmågan redan när de är små?

Så tränar du upp din simultankapacitet

Gör gärna något motoriskt samtidigt som du håller på med något som tvingar dig att tänka, tipsar psykologen Christina Harrington:

Foto: Lotte Fernvall
Psykologen Christina Harrington.

Vad gör du samtidigt hemma?

Tommie Nissilä, 31, ljudtekniker, Stockholm, med Victor, 5, och Elvira, 3:

Foto: Jerker Ivarsson

Clara Brandt, 30, jobbar med personalfrågor, Stockholm, mammaledig med Saga, 16 månader:

Foto: Jerker Ivarsson

Johan Pierson, 38, doktor i kemi, Stockholm, med

sonen Eskil, 4:

Foto: Jerker Ivarsson

Erika Åhlfeldt, 29, arbetar på Posten, Stockholm, mammaledig med Nathalie, 9 månader:

Foto: Jerker Ivarsson

Gabriella Dahlberg, 37, specialpedagog, Stockholm, med Måns, 2,5:

Foto: Jerker Ivarsson

Cecilia Gustavsson