Madam President snart verklighet

Tidsfråga innan kvinna tar plats i Vita huset

RELATIONER

På tv heter hon Mackenzie Allen och spelas av Geena Davis.

I verkligheten kanske hon kommer att heta Hillary Rodham Clinton – USA:s första kvinnliga president.

Foto: AP
Nästa president? Kritiker i USA menar att tv-serien ”Commander in Chief” bara är ett sätt att vänja folk vid tanken på Hillary Rodham Clinton som president. Rod Lurei, som har skapat serien, avfärdar dock detta: ”Även om inte Hillary Clinton fanns så skulle 'Commander in Chief' finnas”, har han sagt till AP.

I tv-serien ”Commander in chief”, som hade premiär igår, spelar Geena Davis USA:s första kvinnliga president. Än så länge är en kvinna i Vita huset bara fiktion – men det är antagligen bara en tidsfråga innan det blir verklighet.

– En kvinna som president finns för första gången på agendan på fullt allvar, säger Erik Åsard, som är föreståndare för Svenska institutet för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Tre steg

Redan vid nästa val, 2008, kan det bli aktuellt med en kvinna. Hillary Rodham Clinton, senator och gift med den förre presidenten Bill Clinton, anses än så länge vara den hetaste kandidaten för demokraterna. Erik Åsard tror att hon har en viss chans.

– Först ska hon bli omvald som senator, och det har hon mycket goda chanser att bli. Sen ska hon bli vald till partiets kandidat inför presidentvalet – och jag tror att hon har hyggliga chanser att lyckas med det. Än så länge finns ingen stark motkandidat.

– Som tredje och sista steg ska hon alltså vinna själva presidentvalet. Jag sätter ett frågetecken för det, men det kan gå.

Kan tänka sig att rösta på en kvinna

Det är fler och fler amerikaner som kan tänka sig en kvinnlig president – 8 av 10 kan tänka sig att rösta på en kvinna enligt en undersökning som gjordes i vintras. Men Erik Åsard påpekar att det finns väldigt många andra faktorer som spelar in.

– Kriget mot terrorismen är en avgörande fråga. När det gäller den frågan så vill de flesta amerikaner, även kvinnor, att en man ska leda landet.

En del säger att även utrikesminister Condoleezza Rice är aktuell för presidentposten. Vad tror du om det?

– Det tror jag inte alls på. För det första verkar hon själv inte vara intresserad. För det andra har hon än mer emot sig, hon är inte bara kvinna utan även svart. För det tredje kommer hon alltid att få dras med Bushs Irak-politik, som många är kritiska emot.

Om det inte blir Hillary Clinton 2008 – när blir det då?

– Då kan det dröja. Det finns ingen annan kvinna med samma lyskraft inom amerikansk politik just nu.

Fotnot: ”Commander in chief” visas på TV4 på måndagar.

Än har USA inte haft någon kvinnlig president eller vicepresident. Men det finns de som har försökt.

Läs mer

Anna Andersson