Gör plats för DIG under 2006

Personliga coachen Nina Jansdotter: Rensa bort energislukarna i ditt liv

RELATIONER

Börja det nya året med att städa ut det gamla för att kunna öppna dörren för det nya – på så sätt skapar du mentalt utrymme för dig själv.

Nina Jansdotter, beteendevetare och personlig coach skriver om hur du gör plats för DIG under 2006.

Foto: ANDREAS LUNDBERG

För att få mer utrymme för dig själv, och det du verkligen vill fylla ditt liv med, så se till att göra dig av med gamla, uttjänta prylar och annat som inte längre fyller en funktion i ditt liv. Det är enormt energigivande att bli av med bråte som du samlat på dig genom åren. Österländska filosofer talar om vikten av att ”resa med lätt bagage” och visst har dom rätt.

Rensa ut kläder du inte använder

Lever du fortfarande med förhoppningen att du snart ska komma i de där superssmala jeansen som var ditt älsklingsplagg sommaren -98? Om du nu någonsin blir så smal om rumpan igen är det säkert lika kul att köpa ett par nya fräscha.

En bra tumregel är att har du inte använt kläderna på drygt ett år, när den säsongen är över så gör dig av med dem. Sortera i högar. Skänk till välgörenhet eller en vän, släng eller sälj.

Papper och kvitton

Hur länge måste du spara? Släng, klipp sönder eller bränn det som är onödigt.

Prynadsgrejer och annat plock

Har du en massa saker i ditt hem som du inte har valt själv? Städa ut en del av de prylar som bara står och samlar damm och som du varken gillar eller ha någon nytta av. Vem bestämmer i ditt liv egentligen? Håll en stund i saken och fundera: Är detta något jag har nytta av? Är det något jag gillar? Fyller den någon funktion, praktisk eller emotionell i mitt liv? Tycker jag om den personen jag har fått den av? Om det är nej på alla frågor så spring snabbt med den till insamlingscentralen.

Tidningar

Har du också en stor hög med tidningar du tror att du kommer hinna läsa i ett diffust ”sen”? Gå igenom högen och sortera. ”Vill verkligen läsa”, ”nja, hinner nog inte”. Tänk: nytt år – nya tidningar.

Källare och vindsutrymmen

Förråd kan vara riktiga ”energislukare”. Boka en halv eller heldag. Hyr ett släp och kör i väg med en del av de grejer, möbler och annat du ärvt, sparat från ditt gamla flickrum eller fått av välvilliga släktingar. Du kan också ordna garageförsäljning eller sälja på loppis.

Se visst var det lättare att andas nu!

Nina Jansdotter ([email protected])