”I New York slöt jag fred med min kropp”

Författaren Elin Lindqvist skriver gästkrönika

RELATIONER
Foto: Johanna Jansson
Elin Lindqvist.

Att resa berikar inte bara själen. Jag inser nu att jag genom att resa också har blivit medveten om min egen kropp på ett helt nytt sätt.

I Vietnam blev jag kallad ”vit apa” på grund av mina blonda hårstrån på armarna och kvinnorna skakade på huvudet åt min solbränna. Över hela sydost Asien brukade affärsbiträden fnittra generat när jag steg in i deras butiker: ”No big size, hihi, sorry, no big size”. Det var bara att gå ut igen. I Japan försökte jag förtvivlat pressa ner mina svenska lår i strumpbyxor som var gjorda för något smalare modeller. I Mexiko avundades jag tjejernas sexiga kurvor och önskade att jag hade köpt en rikligt vadderad behå medan jag var i Asien. I Indien kände jag mig omväxlande som en stor vit madam och som en liten svettig flicka bredvid de modergudinneliknande sariklädda-kvinnorna. När jag var barn och tonåring i Europa visste jag inte vad jag skulle göra av min kropp för den såg aldrig ut som den skulle enligt tidningarna.

Som bekant är en vacker kropp i vissa länder inte lika attraktiv i andra. Ideal förändras inte bara genom tiderna utan också över gränserna. Vad innebär det att ha en kropp?

Häromveckan var jag hos doktorn. Där vägdes jag och kunde konstatera att jag vägde mer än någonsin. Jag blev förvånad. Doktorn tyckte att jag såg bekymrad ut och trodde att jag hade ätstörningar. Snabbt förklarade hon att jag enligt de amerikanska tabellerna var underviktig. Då började jag skratta. Hon måste ha trott att jag var tokig.

Jag skrattade därför att det kändes så bisarrt att tänka sig kroppen i siffror. Jag skrattade för det var första gången som jag faktiskt inte brydde mig om min vikt.

Politiken, Hollywood-kulturen, super-size-me-maten, det grova, det kristna, inskränktheten och det materiella överflödet i USA har alltid skrämt mig. Det är i Asien jag känner mig hemma, det är Indien jag trivs i, det är Vietnam jag vill bo i. Det var just för att utmana mig själv genom att ifrågasätta dessa fördomar som jag bestämde mig för att flytta till New York.

Aldrig hade jag trott att det var här som jag skulle sluta fred min kropp.

Mer om Elin Lindqvist

Elin Lindqvist ([email protected])