Kvinno- manifestation för mensskydd?

RELATIONER

Vad är det som får människor att bli så entusiastiska, upprörda, arga, att de går man/kvinna ur huse för att tåga i tusental på gatorna? Verkliga orättvisor? Nej, om man får tro två aktuella reklamfilmer som till leda vevas i tv så är det öl eller mensskydd.

Jag är nog en gammeldags typ fast jag försöker hålla mig med humorns vapen, jag kan inte låta bli att reta upp mig. Ibland låter jag i och för sig både det ena och det andra passera med ett snett leende, men jag står egentligen inte ut med att se arketypiska bilder av protesterande folkmassor smetas ut som hudkräm.

Vad den här klåfingrigheten betyder är, på ett djupare plan, en nedbrytning av människors vilja att göra uppror. För vem orkar göra uppror när man matas med reklamfilm där en massa stridslystna kvinnor som lämnar allt de har för händer, för att marschera till förmån för en binda eller en tampong, och en massa andra männniskor springa benen av sig för att få en skymt av Brad Pitt?

La Nilsson dog som en indian

Den stora operasångerskan Birgit Nilsson är död. La Nilsson. Tänk att ha ett ”la” framför efternamnet, det är bra mycket större än ”von” eller ”af” det. Mycket sorgligt att denna fantastiska primadonna är borta, men man visste att hon hade varit sjuk länge. Det här kanske låter hädiskt för operakännare, men varenda gång jag läst Tintin för mina barn under åren och signora Castafiore har dykt upp har jag tänkt på La Nilsson. Räkna det som en udda hyllning.

För övrigt noterar jag hur la Nilsson arrangerat omständigheterna efter sin död i största hemlighet, precis som en annan stor stjärna, Margareta Krook gjorde. Det är också stort, det påminner om traditionen hos indiankulturer, att man med största integritet och stolthet dog sig undan ensam för att dö. Det är två kvinnor som gjort det här i Sverige nu på senare år, kanske är det ett tecken på en ny inriktining: mer frånvänd, mer sluten, mindre i behov av bekräftelse från en ”publik” i sitt privata liv, och jag undrar vad det kan betyda? Att det är just kvinnor som gör det först menar jag.

Veckans man: Börje Ahlstedt

Det är ett himla liv om hur elak och hemsk Börje Ahlstedt är i lyx-dokusåpan ”Stjärnorna på slottet”. De andra fyra, Mona Malm, Sven-Bertil Taube, Peter Harrysson och Maud Adams, sägs må dåligt och ha velat avbryta inspelningarna. Det har varit krissamtal både här och där.

Jag häpnar över mesigheten. Varför tillåter de Börje Ahlstedt att härja runt och förvandlas till denna saboterande gnällpatriark, vad är de så rädda för? De är ju fyra stycken, i nästan samma ålder och alla med tunga skådespelarerfarenheter. Kom igen nu Mona, Sven-Bertil, Maud och Peter. Ni påminner mig om scenen i filmen Fight Club där Brad Pitt och hans vänner förgäves försöker mucka gräl med andra män, som gör vad som helst för att undvika konfrontation. Konflikträdslan präglar Stjärnorna på slottet, och hela samhället. Det är ju bara då Börje kan blåsa upp sig, i ensamt (tragiskt faktiskt) majestät. Säg emot!

En annan sak jag tänker på är att Börje Ahlstedt är rösten till den tecknade Karlsson på taket, väldens bästa filurare. Ni andra kanske kunde sticka ett pekfinger i magen på honom, så luften pyser ut lite. Prova. Annars tar han alla de största kolorna.

Åsa Mattsson ([email protected])