”Borde ni inte värna bönderna i första hand?”

Maud Olofsson svarade på läsarnas frågor i chatten

RELATIONER

Ida säger: Hej Maud! Varför ska jag som är en tjej på 28, som jobbar inom vården 16500 i månaden i lön varför ska jag rösta på centerpartiet? Vad har ni som är bra för mig? MVH IDA

Maud Olofsson säger: Du som har låg lön skall inte betala världen högsta skatt på din lön som du gör idag. Du får mera pengar kvar i plånboken med vårt skatteförslag och slipper söka olika bidrag för att klara vardagsekonomin.

Marcus säger: Hej Maud. Hur ser du på lantbruket i Sverige i framtiden? Idag så är det väldigt tufft för småföretagare (då inkl. lantbrukare), man blir bromsad hela tiden känns det som.

Maud Olofsson säger: Om vi skall ha ett lantbruk och många småföretagare i Sverige framöver så måste vi sänka kostnaderna. Sänkta arbetsgivaravgifter, enklare regler, bättre social trygghet, mindre sjuklöneansvar. Kort sagt likvärdiga villkor som de företagare som man konkurrerar med i andra länder.

Lisa säger: Hej Maud! Har du haft någon kvinnlig förebild inom politiken?

Maud Olofsson säger: Ja jag har Karin Söder som min förebild. Hon var Sveriges första kvinnliga utrikesminister, sveriges första kvinnliga departementschef och Sveriges första kvinna som blev partiledare. Hon var och är internationellt engagerad samtidigt som hon är så klok när det gäller vad som behöver göras i Sverige.

Jan säger: Hej Maud, ungdomar som misshandlar oskyldiga skulle de inte få låsas in i speciella ungdomsfängelser med hårda tag?

Maud Olofsson säger: Jag tror att de behöver vuxna som bryr sig och får in de på rätt spår. Vi behöver fler pappor som bryr sig om sina pojkar (det är mest pojkar) och kan inte papporna ta det ansvaret så måste andra vuxna ta den rollen. Många av dessa unga pojkar ropar på kärlek och hjälp och tydliga regler för hur man beter sig.

DFG säger: Hur ser Du på 4-procentspärren ur demokratisynpunkt. Det skulle ju kunna inträffa att miljöpartiet, vänsterpartiet, kristdemokraterna och centern, alla hamnade under spärren, då blir det en stor procent av väljarna som röstat utan att det påverkar resultatet.

Maud Olofsson säger: Jag tycker att 4 procentspärren är bra. Det är bra att det krävs en viss storlek för att komma in i riksdagen. Du kan vara lugn för att Centerpartiet klarar 4 %.

Marie säger: Vilka partier samarbetar ni med i EU-parlamentet?

Maud Olofsson säger: Vi samarbetar med andra liberala partier och personer. Gruppen heter ALDE och består av socialliberaler och marknadsliberaler. Vi är tredje största partigruppering och Centerpartiet är mycket aktiva i gruppen och driver på i miljö, jämställdhet och företagarfrågorna bl a.

Mikael säger: Om ni får majoritet i riksdagen. Hur kommer ni då tackla det som socialdemokraterna byggt upp när det gäller arbetsförmedlingens sätt att trolla bort arbetslöshet genom meningslösa projekt. Kommer ni köra med ärliga kort och acceptera en arbetslöshet till en början innan ni får snurr på jobben, eller kommer ni fortsätta med "aktiviteter" hos arbetsförmedlingen som socialdemokraterna?

Maud Olofsson säger: Fokus för en ny regering är riktiga och varaktiga jobb i fler småföretag i hela landet. Det är bara så vi kan få en bra välfärd framöver. Det får vi genom bättre företagsvillkor, sänkta skatter för låg och medelinkomsttagare, bättre utbildning för våra ungdomar, mer forskning, en grön industripolitik och naturligtvis bättre åtgärder som gör att människor får snabb rehabilitering och snabbt kontakt med nya arbetsgivare om man är arbetslös.

alexander säger: Hej Maud! Vilka tre punkter är de viktigaste som du anser att vi behöver uppmärksamma och vidta åtgärder för i Sverige?

Maud Olofsson säger: Bättre villkor för småföretagen så att vi får jobb t ex. i den gröna sektorn. Ett skattesystem som gör att människor kan leva på sin lön och ett välfärdssystem (skola, vård, äldreomsorg, polis)som verkligen kan leva upp till höga kvalitetskrav som människor har rätt att ställa på välfärden med så höga skatter.

Hej säger: Hej Maud, vad tycker du om betygen? Ska det vara som det är nu eller siffror eller annat?

Maud Olofsson säger: Jag tycker att betyg är bra så att man som elev kan veta var man står. Detta måste kompletteras med ständig uppföljning av lärarna så att man vet hur man kan utvecklas och bli ännu bättre. Vi vill sex steg från årskurs sex.

Lasse säger: Gällande en sjukskriven och arbetslös, hur ska en sån klara sig med er politik? Förklare det på ett ärligt sätt för mig, om jag ska rösta på ert parti.

Maud Olofsson säger: Du måste först och främst snabbt få hjälp med rehabilitering om du är sjuk och hjälp med jobb om du är arbetslös. Det får du inte idag. Vi föreslår vård o rehabiliteringsgaranti. Vi tycker att fler än arbetsförmedlingen kan förmedla jobb. När du jobbar får du behålla mer av pengarna så att du också kan ha en buffert om du blir sjuk eller arbetslös. Bättre småföretagspolitik ger fler jobb. O handen på hjärtat hur klarar man sig idag. Är det acceptabelt att över 1 milj människor inte verkar behövas i vårt land. Det kostar mänskligt lidande och stora ekonomiska resurser som kan gå till annat t ex. bättre vård o skola.

Putte säger: Jag vet att många bönder är besvikna på er för att ni hela tiden dragit er åt mer "vanlig" politik. Borde inte ni värna om bönderna i första hand i och med att ni ju faktiskt hette Bondeförbundet ett tag? Man får aldrig glömma sin historia och tradition!

Maud Olofsson säger: Bönder är företagare och bättre villkor för alla företagare uppmuntrar fler att producera livsmedel och andra "gröna" produkter. Bönderna vill inte vara beroende av bidrag de vill kunna vara duktiga och framgångsrika företagare som producera sund och säker mat, grön energi o gröna bränslen, skogsprodukter, turistattraktioner. Centerpartiets historia gör att vi förstår småföretagens villkor.

Moderator säger: Nu kommer den sista frågan.

marqz säger: Tjena Maud! Jag undrar varför inga partier direkt lägger stort krut på oss ungdomar? Jag är förstagång väljare i år och känner att inget parti satsar på ungdomen! Inte undra på att inga röstar

Maud Olofsson säger: Vi har en hel räcka frågor som rör ungdomar. Bättre gymnasieskola som accepterar att ungdomar är olika. Lärlings, yrkes och högskoleförberedande utbildning är delar i den. Bättre kvalitet i universitetsutbildningarna. Fler bostäder så att unga kan flytta hemifrån. Fler jobb så att unga har några jobb att gå till. Sänkta arbetsgivaravgifter för arbetsgivare som anställer unga som varit arbetslös länge. Skattesystem som gör att du kan behålla mer av din lön som ofta är ganska låg som ung. Några exempel som visar att vi tänker på er ungdomar. Ni är ju vår framtid.

B> Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta. Tack Maud Olofsson och tack alla ni som har ställt frågor!

Maud Olofsson säger: Tack själva. Kul att få prata med er. Bra frågor med olika ämnen. Det är bra att vi får ett stort engagemang i årets valrörelse. Tack än en gång och hej då. Maud

Läs mer