”Det viktigaste är att inte bråka”

Kvinnor väljer husfrid framför jämställdhet

Foto: ANDERS DEROS
DET GÅR ATT LEVA RÄTTVIST Makarna Thorstensson i Alingsås känner båda lika stort ansvar för att hemarbetet ska flyta på. Familjen består av Dagmar, 37, sjuksköterska, Tomas, 41, chaufför, och barnen Kim, 8, och Alexandra, 9.
RELATIONER

Hans jobb är viktigast. Han kan vägra städa. Han väljer när han vill ha egen tid.

Hon då? Hon är hushållsexperten som anpassar sig.

Så ser det ut i många småbarnsföräldrars liv, visar en kommande bok som Aftonbladet Family fått ta del av.

Foto: ANDERS CARLSSON
Eva Magnusson har djupintervjuat 30 par om deras arbetsfördelning.

Det mesta i familjen sker på pappans villkor – när inte mamman verkligen kämpar för rättvisa. Det visar ny forskning av Eva Magnusson, Kvinnovetenskapligt Forum, Umeå universitet.

Par har djupintervjuats om hur de fördelar arbetet med hem och barn. Paren beskriver hur männens arbete styr vardagssaker som vem som hämtar på dagis och hur mycket kvinnan jobbar. Männen har också makten att säga nej när det är något de inte vill göra, till exempel handla mat – därför att de ”inte är bra på det”.

Grovt kan de intervjuade paren delas in i tre grupper:

1. De traditionella

Pappan jobbar mer medan mamman har ansvar för hem och barn. De är mycket nöjda med att de aldrig har konflikter.

2. Mitt emellan-paren

Hon sköter det mesta i hemmet, men inte riktigt allt. De här paren bråkar och diskuterar mest. En del är på väg åt det traditionella hållet, andra åt det jämställda.

3. Dela lika-paren

Mamman och pappan gör lika mycket. Ibland efter att hon drivit på, ibland för att han ser det som självklart.

Inbyggt tryck på kvinnor

Nästan alltid är mamman familjens ”hushållsexpert”. Det är hon som har koll på när det behöver köpas vinterstövlar, dammsugas och fixas matsäck. Papporna vet att deras fruar har överblick. Därför kan de glömma eller prioritera bort.

– Man kan tycka att det är deprimerande. Men det här är historiska traditioner som tar lång tid att förändra, säger Eva Magnusson.

– Det är fortfarande så att säger man ”föräldrar” så menar man ”mödrar”. Det finns ett kulturellt inbyggt tryck på kvinnor att ha ansvar för hem och barn.

Mycket handlar om vanans makt: När par ser alla andra familjer där han satsar på jobbet och tjänar mer och hon är hushållsexpert, så blir det något självklart.

En annan olikhet gäller fritiden. För de flesta papporna är det naturligt att ta sig tid till egna intressen. Flera mammor täcker då upp genom att själva strunta i att ha en hobby.

Om paret har olika åsikter – om till exempel hur ofta det ska städas – är det nästan alltid hon som måste ändra sig: hon får ”sänka sin tröskel”. Flera av papporna skulle helt enkelt inte stå ut med en kvinna som ställer krav på att de ska jobba mindre eller göra mer hemma.

Men många av mammorna visar inget missnöje – de tycker att huvudsaken är att inte bråka.

Inget ”tjafs”

– I den traditionella gruppen är det allra viktigaste att hålla sams. De framhåller gärna par som ”tjafsar” om rättvisa som dåliga exempel. De flesta gillar inte alls att prata om rättvisa och jämställdhet. De ser det som liktydigt med bråk – ytterst hotas harmonin och kärleken.

Dela lika-paren däremot ser inte vem som gör vad som något naturligt, utan något man måste prata sig fram till. Några berättar att de ”bråkar på”, andra har alltid varit överens om att dela. Men inget par har helt slagit sig till ro och hoppats att rättvisan ska fortsätta av sig själv.

När så många är nöjda trots att de inte delar lika – är det dags att lägga ner regeringens jämställdhetspolitik?

– Nej, men budskapen är nog för fyrkantiga. Man måste inse att par lever under olika förutsättningar. Det är svårt att hitta dräpande argument för jämställdhet, i stället för diffusa ord som att ”jämställdhet tjänar de flesta pappor på”, säger Eva Magnusson.

Röster ur boken

Vi delar lika – men inte på millimetern

Dagmar och Tomas Thorstensson tillämpar inte någon millimeterrättvisa.

Fakta/undersökningen

Läs också

Hur har dagens mammor och pappor det egentligen? Delar de lika? Stressar de? Bråkar de? Familys nya artikelserie lyfter på familjefilten och kikar efter. Förra lördagen berättade vi om att män har lika bra simultanförmåga som kvinnor. I dag: Ny forskning om hur mammorna anpassar sig efter papporna i familjelivet.

Cecilia Gustavsson