Passet ljuger!

Svenska kvinnor känner sig tio år yngre än de är

Foto: Lotte Fernvall, Per Groth, AP, Oscar Lüren
Knappast tanter Amanda Ooms, 41, Marie Richardson, 46, Lena Olin, 50, och Lena Endre, 50.
RELATIONER

Svenskan må vara 47 – men hon känner sig som 37.

Mer än varannan svensk kvinna över 40 känner sig mellan fem och tio år yngre än vad hennes pass säger, enligt en undersökning som tidningen Tara har låtit göra.

Senaste numret av Tara.

En kvinna i Göteborg ansökte hos skattemyndigheten att få dra av tio år på sin ålder. ”Det är många killar som tycker jag är intressant så länge de tror att jag är 35, men så fort de vet min ålder på pappret så är de borta”, skrev hon enligt Tara som motivering.

Det blev avslag både hos skattemyndigheten och Länsrätten – men kvinnan i Göteborg är inte ensam om sin känsla av att vara yngre än hon egentligen är. Till skillnad från henne så är dock de flesta kvinnor nöjda med den ålder de verkligen har. Hälften av de 656 kvinnorna i Taras undersökning ville vara precis så gamla som de faktiskt är, och en fjärdedel ville vara några år yngre.

”Visst är vi yngre”

Alexandra Charles skapade 1,6-miljonersklubben, ett nätverk som vill ge röst åt de ca 1,6 miljoner kvinnor i Sverige som är över 45 år, inte minst då det gäller hälsofrågor.

– Visst är vi yngre som 40-åringar i dag. Vi vet hur vi ska ta hand om oss och leva, vi färgar håret och klär oss i korta kjolar, säger hon till Tara.

Men hon påpekar också att det för den sakens skull inte bara är klang och jubel med att bli äldre idag.

– Många mår faktiskt sämre idag beroende på psykosociala faktorer. För tung arbetsbörda eller stress över att få ihop jobb, familj, vänner etc. Och när vi kommer över 45 drabbas många av arbetsrelaterade skador.

Anna Andersson