Tjejer kollas – killar gör som de vill

RELATIONER

Många flickor i Stockholmsförorten Botkyrka får inte: klä sig som de vill, umgås med vem de vill, ha kompisar av det motsatta könet, ha ett förhållande eller använda sin fritid som de vill.

Men det får pojkarna.

Foto: ERIKA STENLUND
Amineh Kakabaveh har intervjuat 200 ungdomar om livet i invandrartäta Botkyrka kommun.

–Det är en väldig skillnad på pojkars och flickors livsutrymme ute i förorterna, säger Amineh Kakabaveh.

Hon är socionom och leder ett projekt mot “heders”-relaterat våld i Botkyrka kommun. För kommunens räkning har hon gjort en intervjuundersökning med 200 slumpvis utvalda ungdomar mellan 16 och 22 år.

–Att vara tjej innebär för många i förorten att ständigt be om ursäkt för att man finns till. Bara att skratta och vara högljudd är tabu för många. Jag har jag sett hur tjejer byter kläder på tunnelbanan och sätter på sig smink, de vill ju vara som alla andra.

“Heders”-problematiken är mycket större än de flesta svens­kar vill tro, menar hon.

”Skolorna står handfallna”

I undersökningen svarar varannan tjej att de känner någon som är utsatt och mer än var tionde menar att de själva är det. Mindre än hälften av dem anser sig ha någon vuxen att prata med.

Skolorna, hävdar Amineh Kakabaveh, står ofta handfallna när flickor kommer tillbaka efter sommarlovet och är förlovade, bortgifta och gravida och när föräldrar förbjuder flickor att vara med på idrott, sex- och samlevnadslektioner och simundervisning.

–Man säger att man inte vill förstöra för flickan. Att om man pratar med flickans familj, då blir det bara värre, då kanske hon inte får komma till skolan längre. Men vi har faktiskt skolplikt i Sverige!

–Många är rädda för att kallas rasister om de står upp för svenska värderingar. Men det är lika rasistiskt att inte göra något. Det handlar om flickornas grundläggande mänskliga rättigheter, och då har vi inte råd att kompromissa.

Tidigare artiklar:

Anna Larsson