”Har jag pojkvän får jag stryk”

Zübeyde: Jämställdhet är för svenskar – inte för oss

Foto: MALIN ARNESSON
KOMPISARNA LJUGER FÖR ATT FÅ LIVSRUM Zübeyde och hennes kompis Lina stöttar varann och hjälps ibland åt med att ljuga för sina familjer för att få lite mer utrymme att leva. Av rädsla för släktens bestraffningar vågar de inte ställa upp på bild ens maskerade i fotsida burkor. Vi har därför valt att använda modeller för att ta den här bilden.
RELATIONER

Zübeyde är snart myndig men kontrolleras med järnhand av sina bröder.

Hon får inte klä sig som hon vill, inte gå på disko och inte umgås med pojkar.

–Livet är svårt, säger Zübeyde.

Hon är snart 18 år och går på gymnasiet i en förort till Malmö. I den åldern har de flesta svenska tjejer redan tagit sina första steg ut i vuxenlivet, träffat sina första pojkvänner och haft sex.

Men för Zübeyde gäller andra regler.

–För svenskar är det självklart att dottern får flytta hemifrån och sköta sig själv när hon fyller 18, men i våra familjer ska hon bo kvar tills hon gifter sig.

– Om jag slutar skolan klockan två måste jag vara hemma klockan tre, annars får jag redogöra för varje steg jag tagit. Och jag får absolut inte ses med en kille.

I Zübeydes hem är det bröderna som bestämmer reglerna – och de är stränga. Hon får bara gå på bio med en godkänd manlig eskort, inte klä sig ”utmanande” som i till exempel korta kjolar och när bröderna har kompisar hemma måste hon stanna på sitt rum.

Vad händer om du säger ifrån?

– Då får jag stryk.

”Jag skulle bli inlåst”

Utåt sett gör Zübeyde som hennes bröder och mamma säger. I hemlighet är hon en rebell. Men hon navigerar på farligt vatten. Minsta snedsteg och ryktena sätter fart. Bland sina landsmän blir hon då en dålig flicka, en hora. Samtidigt vill hon ju vara en vanlig tjej så hon försöker dölja hur hårt hållen hon är hemifrån för lärare och klasskamrater.

– Jag vill inte att folk ska tycka synd om mig.

Vad skulle hända om du skaffade dig en pojkvän?

– Det är farligt. Om det kom fram skulle både killen och jag få stryk och jag skulle bli inlåst. Om jag har sex säger mamma att hon ska skicka mig till sitt hemland och gifta bort mig.

Zübeyde är tyst en stund och sedan tillägger hon:

– Men jag träffar någon i smyg. Vi planerar att förlova oss, då kan mina bröder inte säga något.

Killen härstammar från samma land som Zübeyde. Det är viktigt, att vara tillsammans med en svensk kille är otänkbart – det skulle aldrig hennes familj acceptera.

De tog strid om slöjan

– Det finns mer rasism i förorterna än folk anar. Vi får inte ens gifta oss med någon med samma religion om de är från ett annat land, säger Zübeydes kompis Lina.

Tjejerna stöttar varandra och hjälps åt att ljuga sig till lite extra livsrum. Men i en fråga har de tagit öppen strid – om slöjan.

– Först behövde jag inte ha slöja men sen fick pappa för sig att han skulle hamna i helvetet om jag inte bar den, berättar Lina.

– Det var hemskt. Livet var så begränsat. Jag minns att jag låg på min säng och tänkte att nu är alla mina drömmar över. Jag kan inte förverkliga mina karriärdrömmar, jag kan inte ens gå och bada längre. Till slut kändes det som att hellre dödar jag mig själv – då bestämde jag mig för att kämpa emot.

Zübeyde instämmer:

– Det kändes som att jag inte fanns. Jag var tvungen att ta av den men det var inte lätt. Mamma sa: Har du en gång tagit på dig den då har du gjort ditt val. Och en annan kvinna spottade på mig, jag var inte längre en fin flicka.

Jämställdhet, säger tjejerna, är för svenskar – inte invandrare.

”Ditt liv är begränsat”

– Om du är invandrartjej, speciellt från ett muslimskt land, är ditt liv begränsat från dag ett. Så fort du kommer i puberteten tänker andra bara på din sexualitet, säger Lina.

– Det är så dumt för oskulden är ju bara en liten grej. In och ut, sedan är det klart. Men i våra kulturer är en tjej som blivit av med sin oskuld som ett glas när det blir smutsigt – ingen vill titta på det.

Fotnot: Namnen i artikeln är ändrade av hänsyn till de intervjuades säkerhet.

Tidigare artiklar:

Hon ville bestämma över sitt liv. Därför mördades Fadime Sahindal av sin far för fyra år sedan. ”Fadimes systrar” är en artikelserie om vad som hände sen. Hur livet ser ut i dag för de ”heders”-utsatta flickorna och kvinnorna. I dag möter vi Zübeyde som är 17 år och står under järnhård kontroll av sina bröder – men gör revolt i hemlighet…

Anna Larsson