Minst 48 svenska kvinnor döda av p-piller

Ny granskning avslöjar: 653 har fått blodpropp

RELATIONER

Minst 48 svenska kvinnor har dött av sina p-piller.

Och minst 653 har drabbats av blodpropp.

Det visar en unik granskning som Aftonbladet gjort.

Andel svenska kvinnor i olika åldrar som äter p-piller eller östrogen. Grafik: Patrik Lindvall.

Det har gått tio år sedan larmet om p-piller och blodpropp. Efter avslöjandet 1995 att kombinerade p-piller orsakade dödsfall bland unga kvinnor sjönk försäljningen dramatiskt.

Hälften av kvinnorna bytte p-pillersort och i dag finns hårda restriktioner mot de me-del som orsakade flest blodproppar. Desolett och Mercilon skrivs inte ut till kvinnor med blodpropp i släkten, fetma eller till äldre rökare.

Får fortsätta att säljas

Förstagångsanvändare rekommenderas också andra medel då blodproppsrisken är störst första året.

Men alternativen ger andra besvärliga biverkningar. Därför får Desolett fortsatt säljas och ligger på fjärdeplats på säljtoppen. Och därför dör flera unga kvinnor per år fortfarande av blodpropp i lungan orsakade p-piller.

1000 anmälningar

Läkemedelsverket har fått in runt 1 000 anmälningar om allvarliga biverkningar av p-piller. Aftonbladets granskning av biverkningsregistret visar att minst 653 svenska kvinnor drabbats av proppar i vener och artärer.

Flera med dödlig utgång. En studie från Läkemedelsverket visar att 42 svenska kvinnor dött av lungemboli, blodpropp i lungan, i samband med p-pilleranvändning fram till år 2001. Aftonbladets genomgång visar att ytterligare sex kvinnor dött av hjärtinfarkt eller stroke.

Och mörkertalet är stort.

– En mycket liten andel rapporteras. Vi upptäckte att bara en tredjedel av dödsfallen i blodpropp på 90-talet fanns i biverkningsregistret, säger forskaren Eva Samuelsson, Umeå universitet.

År 2001 stämde 115 kvinnor läkemedelsföretaget Organon när de drabbats av blodpropp. Via Läkemedelsförsäkringsföreningen har de flesta ersatts ekonomiskt och fått mellan 5000 och fem miljoner kronor.

Nya piller - samma risker

Nu ökar anmälningarna. Förra året tog Läkemedelsförsäkringen emot 37 nya fall där kvinnor kräver ersättning för blodpropp av p-piller.

P-piller är vanligare bland kvinnor än Alvedon och Treo och förra året såldes 150 miljoner p-piller.

I början av 2000-talet kom nya p-piller med andra kombinationer av östrogen och gestagener. Bland annat p-medlet Yasmine som saluförs med viktnedgång. Om deras risker vet läkarna ännu för lite.

– Det finns inte tillräckligt med data än. Men inget talar för att risken för blodpropp skulle vara mindre, säger Eva Samuelsson.

Aftonbladets granskning av biverkningar av p-piller som rapporterats till Läkemedelsverket. Antalet dödsfall av blodpropp har i en studie av Läkemedelsverket uppräknats till 42. Ytterligare tre kvinnor har dött i hjärtinfarkt.

Läs också

Hon äter sitt första p-piller i tonåren. 30 år senare byts pillerkartan ut mot en burk östrogen. Den svenska kvinnan äter hormoner hela livet – trots undersökning efter undersökning som pekar på riskerna. Tio år efter det första stora p-pillerlarmet granskar Aftonbladet under fyra dagar hormonindustrin – och dess offer. I dag: I en unik kartläggning kan Aftonbladet avslöja att mer än 650 svenska kvinnor drabbats av blodproppar på grund av sina p-piller. 48 av dem har dött.

Caroline Hougner